Activisten opgepakt

Tenminste drie Nederlanders zijn gisteren door de Schotse politie opgepakt bij een militaire basis in Faslane in Schotland. De Nederlanders deden mee aan een actie tegen de Britse nucleaire onderzeeërs Trident.

In totaal pakte de politie 81 actievoerders op die de weg naar de basis in Faslane blokkeerden. Daar worden de Trident-onderzeeërs geladen met kernwapens.

De politie bevestigt dat in elk geval drie actievoerders uit Nederland komen. Volgens de actiegroep Trident Ploughshares, die de blokkade organiseerde, zijn er vier Nederlanders opgepakt: Mark Ackerman (20) uit Enschede, Gabriëlla Folks (19) uit Amsterdam, Anna Bol (56) uit Amsterdam en Astrid Ubas (38). De laatste is een boeddhistische non van Nederlandse afkomst die in een klooster in Milton Keynes woont.

De Nederlanders zijn gisteren in de loop van de dag weer vrijgelaten. Zij moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Volgens een woordvoerster van Trident Ploughshares zouden de vier vanmiddag een feestelijke ontvangst krijgen op het stadhuis van de Schotse stad Glasgow, dat zichzelf tot atoomvrije zone heeft uitgeroepen.