Verdachte in CDU-affaire voor rechter

De Duitse wapenhandelaar Karl-Heinz Schreiber, een van de sleutelfiguren in de Kohl-affaire, moet voor de rechter verschijnen. Dat heeft de rechtbank in het Beierse Augsburg vanmorgen bekend gemaakt.

Daarmee is de weg vrij voor een proces tegen Schreiber en twee voormalige Thyssen-managers, die smeergelden zouden hebben betaald bij de levering van 36 tanks aan Saoedi-Arabië in 1991. Schreiber wordt belastingontduiking, omkoping en medeplichtigheid bij oplichting ten laste gelegd.

Het onderzoek van de officier van justitie in Augsburg naar de betaling van mogelijke smeergelden bij de tankleverantie bracht eind vorig jaar de Kohl-affaire aan het rollen, die de CDU in de grootste crisis stortte in haar bestaan en de reputatie van oud-kanselier Helmut Kohl als integer politicus ernstige schade toebracht. Kohl gaf toe ruim 2 miljoen mark aan donaties te hebben ontvangen, die hij via illegale CDU-rekeningen had doorgestuurd aan lokale partijfunctionarissen.

De oud-kanselier heeft steeds ontkend iets te maken te hebben met smeergelden, die door Thyssen aan de CDU zouden zijn betaald om de regering in verband met de tankleverantie om te kopen.

Schreiber heeft op een parkeerplaats in Zwitserland een koffer met een miljoen mark in contanten overhandigd aan de toenmalige penningmeester van de CDU, Walther Leisler Kiep. Kiep heeft steeds ontkend dat hij het geld heeft gehouden. Ook heeft hij nooit gezegd dat het hier om smeergelden van Thyssen ging. Het betrof een ,,donatie voor de CDU''. Deze zou evenwel nooit in het jaarverslag van de partij zijn vermeld, hetgeen vereist is voor giften boven de 20.000 mark. Kiep zei het geld te hebben gestort op diverse partijrekeningen van de CDU. Ook verklaarde hij dat de partijleiding volledig was geïnformeerd over deze transactie.

Kiep heeft tijdens zijn verhoor voor de parlementaire onderzoekscommissie in april verklaard niets van `zwarte' rekeningen bij de CDU te hebben geweten. Kort na Kohls bekentenis over illegale rekeningen kwam aan het licht dat de CDU-afdeling in Hessen er een uitgebreid zwart rekeningencircuit op nahield.

Tegen Kiep zal geen proces worden begonnen. De rechtbank in Augsburg acht de bewijzen die de officier van justitie heeft aangedragen in zijn aanklacht – waarin Kiep medeplichtigheid bij belastingontduiking wordt aangewreven – onvoldoende. Het proces tegen Schreiber, die zich in Canada ophoudt, zal in de eerste helft van volgend jaar beginnen.

    • Michèle de Waard