`Twintig jaar stadionverbod' voor Ajax-fans

Ajax-voorzitter Michael van Praag wil raddraaiers van zijn club een stadionverbod van liefst twintig jaar opleggen. Dat heeft hij gezegd naar aanleiding van de rellen in Luik, waar Ajax-supporters zaterdag voor rellen zorgden.

De videobeelden die zaterdagavond bij de rellen zijn gemaakt, hebben gisteren al resultaat opgeleverd. De Belgische politie pakte twee mannen op die Ajax-fans hebben mishandeld. Ook Ajax krijgt inzage in foto's en videobeelden. Van Praag verwacht daarop `vaste' Ajax-fans, met of zonder stadionverbod, te herkennen. ,,Als er inderdaad mensen bij zijn geweest die regelmatig bij ons komen of zelfs een stadionverbod hebben, kunnen zij erop rekenen dat ze de komende twintig jaar niet meer binnenkomen.''

De eerste arrestanten naar aanleiding van de videobeelden waren echter geen Nederlanders, maar Belgen. Het betrof twee bekende vandalen. Op de beelden was te zien hoe zij in Luik samen met een onbekende derde man insloegen op een bewusteloze Ajax-fan. Een van de twee, een man uit Luik, bekende de beschuldigingen. De beelden toonden overigens ook aan dat hij op een andere locatie een andere Ajax-aanhanger bewusteloos sloeg.

De KNVB liet gisteren weten voorstander te zijn van elektronisch huisarrest voor vandalen. ,,De rellen dit weekeinde hebben aangetoond dat een stadionverbod alleen niet genoeg is'', zei woordvoerder Rob de Leede. ,,We moeten met zijn allen op zoek naar een middel dat wel sluitend werkt. Elektronisch huisarrest of strafrechtelijke meldingsplicht zou een goede optie kunnen zijn.''

Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme zal het beschikbare video- en fotomateriaal van de rellen in België en Duitsland bestuderen en de bevindingen doorspelen aan de clubs. ,,Aan de hand hiervan kunnen wij stadionverboden opleggen'', aldus De Leede. ,,Bij nalatigheid van de clubs zouden we sancties kunnen nemen. Je moet dan vooral denken aan boetes''. De politie van de Belgische plaats Sint-Niklaas bevestigde gisteravond dat burgemeester Foubert de oefenwedstrijd van vrijdag tussen SC Lokeren en Roda JC heeft afgelast. Aanleiding zijn de rellen zondag met supporters van ADO Den Haag. Roda-voorzitter Pickée kon zich de overwegingen van het gemeentebestuur voorstellen, al staan de Roda-fans niet bekend om hun gewelddadigheid. ,,Eventueel kunnen we nog in ons oude stadion terecht en kan de wedstrijd toch doorgaan.'' Zaterdag speelt PSV in Brugge een oefenwedstrijd tegen Club Brugge. De politie van Brugge ziet echter geen reden deze wedstrijd niet door te laten gaan.

Zowel rondom de wedstrijd Lokeren-ADO Den Haag als KV Mechelen-Vitesse pakte de politie Nederlandse supporters op. Allen zijn inmiddels vrij.