Snelle start Duitse veiling frequenties

De veiling van nieuwe telecomfrequenties (UMTS) in Duitsland is veel voortvarender begonnen dan in Nederland. Rond het middaguur was er al meer dan 2,6 miljard mark (bijna 3 miljard gulden) geboden na twaalf biedingsronden.

In Nederland eindigde de veiling vorige week maandag na 305 ronden op 5,9 miljard gulden. Schattingen over de opbrengst in Duitsland lopen uiteen van 20 miljard mark (minister Eichel van Financiën) via 45 miljard mark (het gezaghebbende Ifo-instituut) tot 80 miljard mark (analisten van zakenbanken).

Duitsland, met 82 miljoen inwoners de grootste markt van Europa, is voor de grote telecomconcerns een verplicht nummer. De zogeheten UMTS-frequenties voor de derde generatie mobiele telefonie, die ook geschikt is voor mobiel internetten en betalingsverkeer, wordt de komende jaren de standaard en gaat vanaf 2003 het huidige gsm-verkeer vervangen.

In Duitsland bieden zeven telecomconcerns op twaalf verschillende kavels. Dat worden uiteindelijk vier tot zes paketten van ieder twee of drie kavels. Het Nederlandse KNP is een van de deelnemers en werkt in Duitsland samen met Hutchison uit Hongkong en het Japanse NTT Docomo. KPN is eigenaar van E-Plus, de derde aanbieder van mobiele telefonie in Duitsland.

De andere partijen zijn marktleider T-Mobil, een dochter van Deutsche Telekom, en Mannesmann, net als Libertel een dochter van het Britse Vodafone. Ook Viag, gesteund door British Telecom, is al actief in Duitsland. De drie nieuwkomers zijn Viag, Mobilcom (van France Telecom/Orange) en 3G, een alliantie van het Spaanse Telefónica en het Finse Sonera.

De Duitse veiling is de derde dit jaar in Europa. De Britse veiling leverde begin dit jaar een bedrag van 80 miljard gulden op voor de overheid, veel meer dan was verwacht. De Nederlandse veiling leverde minder op dan minister Zalm had gehoopt. Later dit jaar volgen veilingen in onder andere Italië, België en Zweden. In andere landen zoals Frankrijk worden de frequentie verdeeld via een schoonheidswedstrijd, waarbij de overheid de ingediende bedrijfsplannen beoordeeld.

Bij de eerste ronden van de veiling, in een voormalig militair complex in Mainz, werd duidelijk dat de twee marktleiders T-Mobil en Mannesmann beiden mikken op drie kavels. De biedingen gaan in stappen tegelijk omhoog. Enige uitzondering is Mobilcom dat opende met een bod van ruim 1 miljard mark op twee kavels.