Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprek met de schoondochter van de in 1945 overleden fascistenleider van Italië, Benito Mussolini. Drie keer per jaar houden de honderden aanhangers van Il Duce een pelgrimage naar zijn geboorteplaats Predappio. Zo ook op zijn geboortedag 29 juli. Ned.1, 20.31-21.01u.

DOCUMENTAIRES

De hoedenmakers. Herhaling van de tweedelige serie over veranderingen en ontwikkelingen bij het maken van dameshoeden. Tot midden jaren vijftig is de hoed nadrukkelijk aanwezig in de openbare ruimte. Een hoed was een teken van beschaving. In de jaren zestig verdwijnt hij van het toneel. Nu zien we dat hij, zij het in bescheiden vorm, terugkeert in het straatbeeld. Ned.3, 19.23-19.55u.

Primetime: Wilde paarden. Over het gedrag van één van de laatste kuddes wilde paarden. NGC, 20.00-21.00u.

Koplopers. Prins Rainier van Monaco, de laatste absolute vorst van Europa, vraagt filmdiva Grace Kelly in de jaren '50 ten huwelijk. De kersverse bruid had het niet gemakkelijk. In het begin keken het personeel en vooral Rainiers moeder op haar neer. Haar drie kinderen probeerde ze zo normaal mogelijk op te voeden maar fotografen lagen voortdurend op de loer. In 1982 kwam Grace Kelly om bij een auto-ongeval. Afl.: De Grimaldi-dynastie - Grace Kelly. VRT, 21.05-21.55u.

Zembla: Gouden handdrukken. Eerder uitgezonden reportage over de miljoenen guldens aan gouden handdrukken die gemeenten aan gemeentesecretarissen betalen en de financiële gevolgen van deze ontslaggolf. Ned.3, 21.18-22.00u.

Het andere gezicht. Portret van de wonderbaarlijke wereld van de islamitische genezer El Hadi Ahmed Aissaoui. Hij bezit hikma, een door Allah geschonken en van zijn grootvader overgeërfde genezingskracht waarmee hij bovennatuurlijke ziekten zoals bezetenheid, zwarte magie en psychosociale klachten bestrijdt. Niet alleen Marokkanen consulteren Aissaoui. Turken, Hindoestanen en ook Nederlanders roepen zijn hulp in. Ned.1, 21.32-21.56u.

Brain story. Serie over de complexe chemie in het menselijk brein met vanavond mensen met zeldzame vormen van hersenbeschadiging. Een vrouw kan niets meer waarnemen dat beweegt, terwijl een man geen gezichten meer herkent, ook dat van hem zelf niet. BBC2, 22.00-22.50u.

Militaire missers. Slot van een Amerikaanse serie over dramatische militaire blunders door de eeuwen heen met commentaren van experts en archiefmateriaal. RTL4, 22.00-23.00u.

The iceberg cometh. Zie TV-vooraf. Over de strijd van de mens tegen ijsbergen. Discovery, 22.00-23.00u.

37°. Portret van Walter Hurst die zesenveertig jaar geleden naar Australië vertrok om daar een bestaan en een gezin op te bouwen. Nu keert hij naar Duitsland terug, terwijl hij daar eigenlijk niets meer heeft. Wat drijft hem? ZDF, 22.30-23.00u.

Egypte: Mummies ontleed. Slot van een serie herhalingen over Egypte. De oude Egyptenaren waren niet zozeer geobsedeerd door de dood, maar meer bezig met het eeuwige leven. Het mummificeren van doden speelde daarin een cruciale rol. Voor de tegenwoordige archeologie is dat een godsgeschenk gebleken. TV2, 23.38-030u.

Die ZDF-dokumentation. In Duitsland is er een gebrek aan natuurwetenschappers. Er zijn steeds minder jonge mensen die zich voor exacte vakken interesseren. Hoe is deze ontwikkeling ontstaan en hoe kan zij omgekeerd worden? ZDF, 23.00-23.30u.

A portrait of majesty. Kort portret van de bijna 100-jarige Britse koningin-moeder. BBC2, 23.20-23.30u.

AMUSEMENT

De sprekende ezel. Slot van een serie portretten door schilder Peter Klashorst met vanavond de NRC-journalist H.J.A. Hofland. Ned.1, 21.56-22.20u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de benefietwedstrijd FC Twente - Werder Bremen. De opbrengst is bestemd voor de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. TV2, 20.20-22.28u.

FILM

Swing Kids (Thomas Carter, 1993, VS). Bizar `lekker filmpje' over Berlijnse jongeren die zich eind jaren dertig verzetten tegen nazi-autoriteiten. RTL5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

The Memoirs of an Invisible Man (John Carpenter, 1992, VS). Werk van H. G. Wells lag nìet ten grondslag aan deze als `comedy' opgezette demonstratie van speciale effecten. Onzichtbaar geworden effectenhandelaar Chevy Chase wordt doelwit van CIA-agent Sam Neill. Minder geloofwaardig. Ook met Darryl Hannah. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

If Looks Could Kill / Teen Agent (William Dear, 1991, VS). Adolescentiekomedie waarin scholier Richard Grieco tijdens schoolreisje in Parijs abusievelijk wordt aangezien voor geheim agent. Memorabele bijrol van Linda Hunt als levensgevaarlijk dametje op leeftijd. Veronica, 22.00-23.40u., onderbroken door reclame.

Big Night (Campbell Scott & Stanley Tucci, 1996, VS). Zie Film-vooraf. Canvas, 22.55-0.40u.

Home from the Hill (Vincent Minnelli, 1960, VS). Genuanceerd psychologisch familiedrama. Verhoudingen tussen Texaanse landeigenaar Robert Mitchum, zijn vrouw Eleanor Parker en zoon George Hamilton komen onder spanning wanneer bastaardzoon George Peppard zich aandient. ARD, 0.45-3.10u., nagesynchroniseerd.

Rübezahl, der Herr der Berge (Erich Kobler, 1957, West-Duitsland). Sprookjesfilm over berggeest die het goede beloont en het kwade bestraft. Morgen, ARD, 10.03-11.15u.

Madeleine (David Lean, 1949, Engeland). Vakkundig vehikel voor Leans vrouw Ann Todd. Welgestelde dame in hypocriet Victoriaans Glasgow verdacht van moord. Morgen, BBC2, 12.00-13.50u., zwart-wit.