Risotto Big Night

Risotto is een bedrieglijk eenvoudig gerecht. Het vergt een kwartier lang zorgvuldig roeren en is alleen à la minute te bereiden. Alleen een ambitieuze kok zet het op de restaurantkaart. Zo'n kok is Primo Pilaggi. ,,Als je lekker eet, ben je dicht bij God.'' Primo legt zijn ziel en zaligheid in de risotto. Maar de spaarzame gasten van restaurant The Paradise, dat hij samen met zijn broer Secondo drijft, weten het gerecht niet de waarderen. Ze hebben liever spaghetti met gehaktballen.

Secondo probeert zijn broer tot wat concessies te bewegen. Met een schuin oog kijkt hij naar restaurant Italian Grotto aan de overzijde, dat wel een kassucces is. De kookkunst wordt er verkracht, vindt Primo. De gasten krijgen wat ze willen. Een zangeres zorgt voor zwoele zang en eigenaar Pascal flambeert de gerechten aan tafel. Pascal is naar eigen zeggen een zakenman. ,,Ik doe wat de omstandigheden van me verlangen.''

In een uiterste poging zijn zaak te redden regelt Secondo een feestelijk diner met de zanger Louis Prima, wereldberoemd van het lied Buona Sera, als eregast. Het wordt een avond die iedereen zal heugen.

De eigenzinnige, sfeervolle en gedetailleerde komedie Big Night met vele eetlust opwekkende scènes – zorg dat er iets eten in huis is! – speelt zich voor het grootste deel af in de keuken en de eetzaal van The Paradise. Primo is met zijn broer uit Italië naar New Jersey getrokken op zoek naar het geluk. Hij staat met zijn onvoorwaardelijke geloof in de authentieke keuken van het vaderland voor het behoud van de familieband, voor trouw aan oude waarden en voor zelfrespect. Liever dan concessies te doen aan zijn gastronomische principes, keert hij terug naar het Romeinse restaurant van zijn oom. Zelfs al betekent dat het opgeven van een ontluikende liefde voor een bloemiste.

Pascal is zijn tegenpool. Hij representeert het klantgericht denken, de aanpassing aan nieuwe omstandigheden en het pragmatisme van de zakenman. Secondo zwalkt tussen hen beiden in. Hij moet zijn keuze bepalen voor het gemakkelijke succes of het in zekere zin net zo gemakkelijke vasthouden aan de principes. Broederlijke loyaliteit strijdt met de begeerte die een Cadillac opwekt. Welke weg Secondo ook kiest, die leidt altijd tot het verlaten van het paradijs.

Big Night (Campbell Scott & Stanley Tucci, 1996, VS), Canvas, 22.55-0.40u.

    • Joep Habets