Overname KPN in Bulgarije alsnog mislukt

Telecomconcern KPN wordt toch geen eigenaar van het Bulgaarse staatstelecomconcern BTC. Gisteren zijn de onderhandelingen stukgelopen tussen de Bulgaarse overheid en KPN met zijn Griekse partner OTE. Het ging om een meerderheidsbelang van 51 procent in het Bulgaarse bedrijf dat 600 miljoen dollar (1,4 miljard gulden) moest kosten.

Volgens de Bulgaarse minister P. Zhotev van Economische Zaken stelden KPN en OTE aanvullende juridische eisen die in strijd zijn met de Europese regelgeving voor de telecomsector. Die eisen zouden de gesprekken van Bulgarije over toelating tot de Europese Unie in gevaar kunnen brengen. Ook was volgens de minister de staatsveiligheid in gevaar.

KPN zegt niet te weten wat de Bulgaarse minister kan bedoelen met zijn uitspraak over de Europese regelgeving. ,,We zijn er uitgestapt omdat we steeds weer nieuwe spelregels kregen voorgeschoteld'', zegt een woordvoerster. ,,Rond de jaarwisseling 37 nieuwe punten, onlangs nog eens vijftien. Het zijn allemaal punten waar je wel uit kunt komen, maar je hebt geen garantie dat er later niet nog eens aanvullingen komen. We zijn nu klaar met Bulgarije.''

De door de minister aangevoerde `staatsveiligheid' heeft volgens KPN vooral betrekking op het meerderheidsbelang dat haar Griekse partner OTE zou krijgen in het netwerk met vaste lijnen.

Vorig jaar juli tekenden KPN en OTE al een principeakkoord met de Bulgaarse overheid. Daarna werden de onderhandelingen opengebroken en werd het bod verhoogd van 510 miljoen tot 600 miljoen dollar. Het gerucht ging dat ook Deutsche Telekom belangstelling had voor het Bulgaarse concern. Bulgarije gaat nu een nieuwe veiling uitschrijven.