Oppas nu ook in supermarkt

Ouders die hun kinderen kwijt willen tijdens de dagelijkse boodschappen kunnen vanaf volgend jaar terecht bij Albert Heijn aan de Stadhouderskade in Amsterdam. Twee uur lang kunnen ze hun kinderen achterlaten bij professionele kinderopvang, ook als ze naar andere winkels gaan. Het is de eerste keer in Nederland dat een supermarkt kinderopvang organiseert.

Bij meubelketens zoals het Zweedse IKEA is het een bekend geluid: `Jantje wil graag dat zijn ouders hem komen ophalen' klinkt het vaak door de luidsprekers. Ook supermarkten hebben in Zweden vaak kinderopvang. Want ouders willen tijdens de dagelijkse boodschappen ook wel even rust, zegt H. Zuiver, directeur van stichting Combiwel die de kinderopvang voor Albert Heijn gaat verzorgen. Wel geeft Combiwel de ouders een mobiele telefoon of pieper, voor het geval dat hun kind gaat huilen. ,,Ze blijven niet per se in de supermarkt en we kunnen niet even over straat laten omroepen of de ouders willen terugkeren.''

Ouders wordt een bijdrage van zo'n vijf gulden gevraagd, verwacht Zuiver. Het initiatief is onderdeel van een uitbreiding van Albert Heijn in Oud-Zuid, waarbij de winkel tegen een betaalbare prijs ruimte gaat verhuren aan welzijnsvoorzieningen.

    • Frederiek Weeda