Internationaal

LONDEN

De grote Europese beurzen konden vanmorgen niet profiteren van het herstel van Nasdaq gisteravond in New York. De beurs van Londen schommelde de hele morgen op en neer en de FTSE-index stond rondom het middaguur 7,6 punten hoger op 6372,9 punten. De winststijging van 11 procent over de eerste zes maanden bij Royal bank of Scotland duwde de index omhoog. Aan de andere kant trokken Vodafone en HSBC de index weer naar beneden.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt was autofabriek BMW de uitblinker, dankzij de goede resultaten die gisteren bekend werden gemaakt. De koers van BMW steeg met bijna drie procent tot 38,01 euro, net onder de hoogste koers van het jaar op 38,66 euro. De DAX-index stond rondom het middaguur 12,3 punten hoger op 7202,6 punten.

PARIJS

De beurs van Parijs slaagde er vanmorgen niet in om een herhaling te zien te geven van gisteren, toen een winst van twee procent werd geboekt. De CAC 40-index stond rondom het middaguur 22,2 punten hoger op 6564,7 punten. De technologie-aandelen moesten vooral een flinke veer laten door winstnemingen na de stijging van gisteren. Zo ging Cap Gemini, gisteren nog een winnaar, vanmorgen bijna een procent omlaag. Met Alstom dook een verliezer van gisteren verder omlaag, met een verlies van ruim 6 procent. Dat kwam doordat Lehman Brothers zijn verwachtingen voor Alstom naar beneden bijstelde.

TOKIO

De Japanse effectenbeurs heeft vandaag een flinke winst geboekt. In navolging van de Amerikaanse techologiebeurs Nasdaq sloten de koersen in Tokio 372,18 punten (2,37 procent) hoger op 16.099,67.

NEW YORK

Koopjesjagers hebben gisteren op de effectenbeurs van New York voor een comeback gezorgd van de technologiefondsen. De Nasdaq-index, gedomineerd door telecom- en IT-bedrijven, steeg daardoor met 2,8 procent tot 3767. De Dow-Jonesindex sloot slechts 10,81 punten (0,1 procent) hoger op 10.521,98 punten, omdat de 'oude economie' het liet afweten. Detailhandelsconcern Wal-Mart verloor bijvoorbeeld ruim 6 procent van zijn beurswaarde. De Nasdaq was vorige week meer dan 10 procent van zijn gemiddelde kwijtgeraakt.

De beurs werd ernstig gekweld door scepsis over IT-fondsen en het plotselinge opduiken van het rentespook. Beleggers vonden gisteren een aantal fondsen wel erg goedkoop geworden. Grote stijgers waren onder meer computerfabrikant Apple (plus 5,2 procent) en Cisco (4,2 procent).