Geen teken van zeiljacht uit Engeland

De Britse en Nederlandse kustwachten zijn gisteren de hele dag tevergeefs op zoek geweest naar het Britse zeiljacht Tuila, dat al een week zoek is tussen Nederland en Groot-Brittannië.

Een Orion van de marine heeft tot het donker gezocht langs de kust vanaf de Belgische grens tot aan de noordpunt van Texel. Aan de Britse kust speurden een vliegtuig en een helikopter van de Britse luchtmacht. De zoekactie werd vandaag voortgezet.

Alle havens waar het jacht zou kunnen aanleggen, zijn op de hoogte gesteld.

Een jacht dat voldeed aan de beschrijving van de Tuila is zondag gesignaleerd voor de kust van Hoek van Holland. ,,Maar je weet nooit zeker dat het die boot was'', aldus een woordvoerder van de kustwacht in IJmuiden. Het gaat om een langzaam jacht, dat maximaal 4 mijl per uur kan varen. ,,Maar het schip is nu wel erg lang onderweg, zelfs als de wind ongunstig was.''

Volgens de zegsman komt het wel vaker voor dat een zeiljacht er lang over doet om de oversteek te maken. ,,Het kan zijn dat de motor kapot is en dat de schipper alleen op het zeil is aangewezen. Als de wind niet meezit, ben je lang onderweg.'' Motorpech zou ook de reden kunnen zijn waarom de Britse schipper Adam Clackson geen radiocontact heeft opgenomen. ,,Zonder motor is er geen elektriciteit op het schip.'' Clackson heeft twee landgenoten en een Canadees, allen studenten van de universiteit van Cambridge, aan boord van zijn jacht.