Franse Concordes nog aan de grond

De vijf Concordes van Air France blijven voorlopig aan de grond. De Franse minister van Transport, Jean-Claude Gayssot, maakte vanmiddag bekend dat de toestellen aan de grond blijven totdat de precieze oorzaken bekend zijn van het neerstorten van een Concorde vorige week bij Parijs, waarbij 113 doden vielen.

De minister bevestigde het rijtje mankementen van de gecrashte Concorde dat de afgelopen dagen door de Franse ongevallenraad BEA naar buiten is gebracht: een beschadigd landingsgestel, twee kapotte motoren, geklapte banden en lekkende kerosine. ,,Maar wat nog niet precies is vastgesteld is hoe dit alles in elkaar heeft gegrepen.''

De Franse minister Gayssot heeft de Franse civiele luchtvaartautoriteit DGAC gevraagd aanbevelingen te doen die kunnen garanderen dat er geen nieuwe ongelukken gebeuren met het supersonische vliegtuig. Daarmee wilde hij de weg vrijmaken voor een snelle hervatting van de vluchten van de Concorde. De DGAC liet vanmorgen echter weten dat ,,technische experts niet in staat zijn preventieve veiligheidsmaatregelen te nemen'' omdat de commissie die de crash onderzoekt ,,er nog niet in is geslaagd een scenario op te stellen'' van de keten van de gebeurtenissen die tot de ramp heeft geleid.

Gayssot schorste de vluchten van de Franse Concordes de dag na het ongeluk.

British Airways heeft vanmorgen een van zijn zeven Concordes uit voorzorg aan de grond gehouden. Het toestel, dat vanmorgen om half elf naar New York zou vertrekken, werd vervangen door een andere Concorde, die om half één plaatselijke tijd nog niet was vertrokken.

Een woordvoerster van British Airways benadrukt dat het om ,,een technische voorzorgsmaatregel'' ging. ,,Wij doen vlak voor de vlucht altijd nog een technische check. De technici vonden het verstandiger een ander toestel in te zetten. Juist in deze tijd zijn wij extra voorzichtig.''

Zondagavond maakte een Concorde van British Airways een noodlanding aan de Canadese oostkust wegens een kerosinegeur in de kabine. Dat toestel wordt nu in Londen ,,grondig onderzocht''. Volgens British Airways zijn er ,,tot nu toe geen grote problemen ontdekt''.