Eiergooiers Kollumerland `gefrustreerd'

. Hun daad kwam voort uit ,,machteloze woede en frustratie''. Vier mannen uit Zwaagwesteinde, Twijzelerheide en Zwagerbosch gooiden vorig jaar oktober eieren naar burgemeester P. Visser van Kollumerland, tijdens een informatieavond over verplaatsing van het asielzoekerscentrum. Ze zeiden vanmorgen voor het Leeuwarder gerechtshof gefrustreerd te zijn over het in hun ogen falende onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra, die deel uitmaakte van hun vriendenkring.

De 16-jarige scholiere werd op 1 mei vorig jaar verkracht en vermoord. Als symbool van de autoriteiten moest Visser het ontgelden. De vier eiergooiers hoorden vanmorgen in hoger beroep gevangenisstraffen van vier en drie weken, waarvan twee voorwaardelijk, tegen zich eisen, wegens openlijke geweldpleging.

Advocaat-generaal J.L. van der Neut zag in de verdachten geen ,,gepassioneerde strijders voor een goede zaak'', maar ,,jonge recidivisten'' (drie hadden een strafblad – red.) die uit waren op rotzooi trappen. Een signaal was volgens de aanklager nodig. ,,Dit gedrag mag niet worden getolereerd.''

Het viertal, 19 tot 23 jaar oud, werd in december door de politierechter veroordeeld tot drie weken cel, waarvan twee voorwaardelijk. Hun advocaat achtte het openbaar ministerie niet ontvankelijk. Andere eiergooiers, zoals de scholieren die vorig jaar december in Den Haag politici bekogelden, werden niet vervolgd. ,,Het OM kan niet motiveren waarom deze mannen wel.'' Van openlijke geweldpleging was geen sprake, meende hij. Uitspraak 15 augustus.