DSM sluit fabrieken penicilline

Chemieconcern DSM, de grootste penicillineproducent ter wereld, blijft voorlopig penicillinefabrieken sluiten. Op vijf locaties is de productie al stopgezet, van de overige twaalf moet er nog een aantal dicht.

Dat heeft L. Ligthart, vice-voorzitter van de raad van bestuur van DSM vanochtend bekendgemaakt bij een toelichting op de kwartaalcijfers. DSM kondigde eind januari aan dat er duizend arbeidsplaatsen gaan verdwijnen bij de divisie anti-infectives. ,,En we zijn nog niet aan die duizend man'', zei Ligthart.

Ondanks de aanhoudende problemen rondom penicilline, steeg de nettowinst van DSM in het tweede kwartaal met 66 procent tot 169 miljoen euro (372 miljoen gulden). De belangrijkste winstmaker was de divisie `Polymers & Industrial Chemicals' (kunst-, vezel- en meststoffen) waarvan het bedrijfsresultaat met 408 procent steeg. De divisie `Life Science' (penicilline en grondstoffen voor de farmaceutische en levensmiddelenindustrie) boekte een 11 procent beter resultaat, net als de divisie `Performance materials' (synthetische rubbers, verf, harsen). De omzet van het hele concern steeg met 32 procent tot 2 miljard euro (4,4 miljard gulden). De nettowinst per aandeel steeg met 107 procent naar 1,70 euro.

Ligthart weet het opvallend goede bedrijfsresultaat van de divisie `Polymers & Industrial Chemicals' aan de ,,bijzonder gunstige conjunctuur''. De vraag vanuit de Amerikaanse en Aziatische markt neemt toe. Daardoor stegen de marges op hun producten als polyetheen, koolwaterstoffen en meststoffen, sterk.

Voor DSM zijn de positieve resultaten in de polymeren-divisie een meevaller. Het bedrijf wil vooral groeien in de twee andere divisies. DSM is met een marktaandeel van zo'n 35 procent wereldleider op het gebied van de penicilline-productie. De productie op locaties in Peru, Mexico, Portugal, Zweden en Delft is inmiddels stopgezet en wordt verplaatst naar China en India, de landen die zich de laatste jaren op de penicilline-markt hebben gemanifesteerd. In 1996 sloot DSM een contract met Zhang Jia Kou Pharmceutical Corporation (ZPC), een van de oudste producenten van penicilline in China.

Ook zoekt DSM naar nieuwe aankopen. ,,Dat doen we met name op de Amerikaanse markt'', aldus Ligthart. DSM wil zijn farma-tak graag versterken om zich zo op een markt te begeven die wat minder last heeft van de cycliciteit die de chemische industrie zo kenmerkt.