Dierenartsen bedreigd door varkensboeren

. Drie Brabantse dierenartsen die het strafrechtelijk onderzoek naar een Belgische collega aan het rollen hebben gebracht, worden bedreigd en geboycot door varkenshouders. De varkenshouders nemen het de drie kwalijk dat zij de Belg hebben aangegeven bij de Algemene Inspectiedienst (AID).

Dat heeft een van de Brabantse veeartsen tegenover deze krant bevestigd. De drie veeartsen, uit Reusel, Diessen en Bladel, hebben begin 1999 de AID in een vertrouwelijke brief getipt over een mogelijke fraudezaak. Zij hadden het ,,sterke vermoeden'' dat de Belgische dierenarts Van B. en twee compagnons, die een filiaal runnen in Reusel, frauduleus handelden. Dat blijkt uit een brief die de drie namens twintig dierenartsen uit de regio hebben verstuurd en die deze krant ter inzage heeft gehad.

De bedreigde Reuselse dierenarts (die niet met zijn naam in de krant wil uit angst voor ,,stenen door de ruit'' en ,,brandstichting'') noemt het ,,vervelend'' dat hij en zijn twee collega's nu als zondebok te boek staan. J. Vaarten van de KNMvD (de organisatie van diergeneeskundigen) noemt de sfeer in Brabant ,,niet echt vriendelijk''.

De 120 varkenshouders die van de AID tijdelijk geen varkens meer van hun bedrijf mogen afvoeren wegens contacten met de Belgische dierenarts hebben waarschijnlijk via hun vakbond de vertrouwelijke brief van de drie toegestuurd gekregen. Een van de 120 is de tweede man van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, W. van Gemert.

De bedreigde Reuselse veearts zegt dat varkenshouders entstoffen tegen de ziekte van Aujeszky (een voor biggen dodelijke infectie) op hun boerderij hadden. Deze entstoffen zouden verstrekt zijn door Van B. en hadden volgens de wet door de arts ingespoten moeten worden. De Belgische dierenarts gaf de boeren een verklaring waaruit opgemaakt kon worden dat hij de entstof had toegediend. Door het inspuiten aan de varkenshouders over te laten kon Van B. een lagere prijs berekenen dan andere dierenartsen. ,,Er was sprake van oneerlijke concurrentie waarbij de wet werd overtreden'', aldus de Reuselse dierenarts.

DOSSIER VARKENS: www.nrc.nl/DenHaag

    • Egbert Kalse