Den Bosch vraagt uitstel van betaling

Eerstedivisieclub FC Den Bosch heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd. Een saneringsplan, waarbij de begroting wordt teruggeschroefd van 14,5 naar 8,5 miljoen gulden, moet leiden tot behoud van betaald voetbal in de Brabantse hoofdstad.

Volgens Leo Hoedemakers, voorzitter van de beheerraad van Den Bosch, kampt de club over het afgelopen seizoen met een exploitatietekort van ongeveer 4,5 miljoen gulden. Daardoor is het liquiditeitstekort opgelopen tot circa 4 miljoen gulden. Op de oorspronkelijke begroting van ongeveer 14,5 miljoen is een tekort van in totaal 6 miljoen geconstateerd.

,,Een uitstel van betaling was de enige mogelijkheid om nog kans te maken op het bedrijven van betaald voetbal in Den Bosch'', aldus Hoedemakers, die met de beheerraad op 21 juli de boedel bij de club overnam van het bestuur onder leiding van Hans Brus. Die had al laten doorschemeren dat de club op een tekort van 3 miljoen gulden zou afstevenen. De zakenman werd per 1 juli officieel als voorzitter aangesteld, maar zei al snel teleurgesteld te zijn in het Bossche bedrijfsleven.

FC Den Bosch kreeg twee weken geleden geen licentie van de KNVB. Tegen die beslissing ging het in beroep. Het beroepscollege van de bond doet op 8 augustus uitspraak. Om aan de licentievoorwaarden te voldoen, kondigde Hoedemakers enkele forse saneringsmaatregelen aan. De belangrijkste is dat de begroting wordt teruggeschroefd van 14,5 naar 8,5 miljoen gulden.

De salarisbetaling van juli is gewaarborgd door Brus. De club zoekt nog naar financiers om 3 miljoen gulden bijeen te krijgen. Een groep van vijftien geldschieters stelt zich inmiddels garant voor eenzelfde bedrag, maar dat geld is bedoeld voor het aantrekken van spelers en kan niet gebruikt worden voor het exploitatietekort.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt vandaag een bewindvoerder aangesteld om het saneringsplan van de beheerraad goed te keuren en uit te voeren. FC Den Bosch ontkomt er volgens Hoedemakers niet aan fors te snijden in de selectie en de spelerssalarissen.

Als de Brabantse eerstedivisionist het seizoen mag beginnen, is het uiterst onzeker of dat onder leiding van trainer Mark Wotte zal gebeuren. Die gaf eerder aan niet bij FC Den Bosch verder te willen als de club niet kan beantwoorden aan zijn ambities. Wotte heeft een snelle terugkeer van de degradant naar de eredivisie voor ogen. De trainer, die vorig seizoen voortijdig opstapte bij FC Utrecht om zijn nieuwe werkgever uit de nood te helpen, wil eerst nog een gesprek met voorzitter Brus.

De gefortuneerde zakenman, die had aangekondigd fors te willen investeren in de club, raakte onlangs na een publicatie in een lokale krant in opspraak en werd door de beheerraad naar de achtergrond verdreven. Wotte wil weten wat er nog over is van de toezeggingen die Brus hem heeft gedaan.

De oefenmeester heeft negen spelers naar Den Bosch gehaald met mooie beloften waar nu waarschijnlijk weinig van terecht komt. Wotte is uiterst teleurgesteld in de gang van zaken bij Den Bosch. Hij constateert dat het beleid van de club in enkele maanden is veranderd van zeer ambitieus naar een gevoel van overleven.

De Nederlandse voetbalbond wacht de ontwikkelingen bij Den Bosch voorlopig af.