DE MELANCHOLIEKE KOK

Van een lezer in Middelburg kreeg ik de Kookatlas met recepten van de gehele wereld voor u uitgezocht door J.W.F. Werumeus Buning. Dit tijdschrift moet na 1957 gedrukt zijn, omdat de schrijver dit jaartal in zijn atlas vermeld. Werumeus Buning propageert het gebruik van olijfolie, paprika's, aubergines en knoflook; vreemde ingrediënten die toen slechts in speciaalzaken te koop waren. ,,Ik merk over knoflook nog op dat de halve wereld voor knoflook is, en de andere helft er tegen. Napoleon was er voor, en Socrates was er tegen. Hoe men er dus ook over denkt, men is altijd in goed gezelschap.'' Werumeus Buning geeft de lezers deze raad: ,,Kook alleen als ge in een goed humeur zijt, of krijg een goed humeur door te gaan koken. Een melancholieke kok kookt melancholieke spijzen en een vrolijke vrouw kookt vrolijk. Weet men zeker dat men niet in de goede stemming is dan moet men die dag geen nieuw recept gaan maken maar het met blikjes doen.''

Uit deze kookatlas een recept voor Finse komkommersoep: smelt de boter, voeg er de gehakte ui en geschaafde komkommer bij. Laat het 10 minuten gaan op zacht vuur, gestadig omroerend, en laat de ui en komkommer niet bruin worden. Strooi er de bloem over, en vermeng terdege. Voeg hierna geleidelijk de bouillon toe, steeds roerende, tot het kookpunt bereikt is. Doe er de peper bij, en kook op zacht vuur 10 minuten, en nu en dan weer eens roerend. Werk hierna alles door een zeef. Klop de eierdooiers, de sherry en de room in een kom. Voeg dit geleidelijk bij de soep, beneden kookpunt, en steeds roerende om het niet te laten schiften. Een verstandige manier van dit soort binden met eierdooier en room is een halve kom van de soep te nemen en hierin wat van het andere om te kloppen, op het aanrecht, om het eerst daarna in de soep te roeren; en aldus voort te gaan. Men kan deze soep heet of koud opdoen. In beide gevallen proeft men eerst op peper en zout, en strooit er de gehakte peterselie op alvorens te serveren.

    • Anne Scheepmaker