Conflict tussen Meier en Wagner

De Duitse sopraan Waltraud Meier, met glansrollen als Kundry in Parsifal en Isolde in Tristan und Isolde onbetwist een van 's werelds beste Wagnervertolkers, klaagt dat ze wordt verbannen uit de Wagnerstad Bayreuth, waar ze sinds 1983 optreedt. Dit jaar zingt de 44-jarige sopraan nog Sieglinde in Die Walküre.

Maar voor de Wagnerfestivals vanaf volgend jaar is ze niet teruggevraagd door festivalleider Wolfgang Wagner, de 80-jarige kleinzoon van de componist.

In een interview zegt Meier dat Wagner haar kwalijk neemt dat ze rollen als Kundry en Sieglinde ook zingt tijdens het festival van Salzburg. Ook had Wagner haar verboden om volgend jaar tijdens de Bayreuther Festspiele in München te repeteren voor de voorstellingen van Berlioz' Les Troyens. Bovendien heeft Meier de woede van Wagner opgewekt door zich solidair te verklaren met de zanger Hans Sotin, die na een conflict met dirigent Christoph Eschenbach weigerde nog langer de rol van Gurnemanz in Parsifal te zingen. Volgens Meier is het werkklimaat in Bayreuth de laatste jaren verslechterd.

Tijdens zijn jaarlijkse persconferentie bevestigde Wolfgang Wagner gisteren zijn conflict met Meier en zei dat het al in 1997 begon. Maar hij merkte op dat hij Meier, een leerling van Sotin, destijds voor het eerst had geëngageerd tegen de wil van de dirigent van haar eerste voorstellingen. Waltrad Meier werd tijdens de eerste cyclus van de nieuwe productie van Der Ring des Nibelungen door het publiek toegejuicht. Maar verder was er veel boegeroep voor regisseur Jürgen Flimme, dirigent Giuseppe Sinopoli en de tenor Wolfgang Schmidt in de rol van Siegfried.