Chávez krijgt geen tweederde meerderheid

Hugo Chávez, die zondag voor zes jaar tot president van Venezuela werd gekozen, is er niet in geslaagd een tweederde meerderheid in het nieuwe Venezolaanse parlement te krijgen.

Met 85 procent van de stemmen geteld, stond Chávez' `Patriottische Pool' gisteren op 60 procent van de stemmen. Van de 23 gouverneurschappen gaan er 11 naar de oppositie. De nieuw gecreeërde post van burgemeester van groot-Caracas valt toe aan een volgeling van Chávez.

Deze uitslag betekent dat Chávez bij belangrijke hervormingen of benoemingen steun moet zoeken bij de oppositie. Ook dreigt het gevaar van desertie uit zijn partij. Zijn enige rivaal voor het presidentschap, Francisco Arias Cardenas, was tot februari vorig jaar Chávez' rechterhand.

De verliezende presidentskandidaat Arias heeft gisteravond zijn nederlaag erkend. Volgens de voorlopige resultaten kreeg hij 38 procent van de stemmen, tegen 59 procent voor Chávez.

Waarnemers stellen dat de verkiezingen in grote lijnen eerlijk zijn verlopen. Ook een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de verkiezingen ,,eerlijk en open'' en feliciteerde Chávez met zijn zege. De opkomst, 56 procent, was hoger dan verwacht. In de afgelopen anderhalf jaar had Venezuela twee verkiezingen en een referendum.

Bij zijn overwinningsspeech, zondagavond, liet Chávez een verzoenende toon horen richting oppositie, zakenwereld en katholieke kerk, die hij de afgelopen maanden nog typeerde als `verraders', `contra-revolutionairen' of `krijsende varkens'.