Bush' rivaal loopt spitsroeden

Senator John Mc Cain komt op de Republikeinse Conventie in Philadelphia zijn oude rivaal George W. Bush steunen. Dat valt niet overal goed.

Senator John McCain maakt op de dag dat in het sportcomplex in het zuiden van Philadelphia de Republikeinse Conventie langzaam op stoom komt, de indruk van een beklagenswaardige figuur. De Vietnam-oorlogsheld bleek tijdens de primaries een verrassend sterke tegenstander voor de Texaanse gouverneur Bush, maar in Philadelphia is er voor hem slechts een bijrol.

Terwijl George W. Bush, voor zijn fans `Dubya' (de `W.' in zijn naam op zuidelijke wijze uitgesproken), nog in Ohio op verkiezingstoernee was, sprak McCain zondag op de zogenaamde schaduwconventie van kritische Republikeinen in het Annenberg Center van de University of Pennsylvania. Aanvankelijk werd de voormalige presidentskandidaat met een staande ovatie begroet. Geen wonder, want McCain had zich tijdens de campagne voor de voorverkiezingen onder meer ontpopt tot een verklaard tegenstander van de wijze waarop partijen worden gesponsord door het bedrijfsleven. Maar McCain heeft eerder gezegd dat hij nu, na zijn nederlaag, de kandidatuur van Bush loyaal zal steunen.

Dat nu viel geheel verkeerd bij zijn publiek van `kritische Republikeinen'. Tot zijn grote irritatie werd McCain uitgejoeld toen hij zijn gehoor opriep voor Bush te stemmen, net als hij zou gaan doen, ,,niet uit loyaliteit ten opzichte van de partij, maar op basis van een oprechte overtuiging om alle Amerikanen aan te sporen om de kandidaat van mijn partij, George W. Bush, te steunen''. De bijna duizend toehoorder joelden. ,,Weg met die man! Echte onderwerpen!'' McCain dreigde zijn toespraak daarop te beëindigen met de woorden: ,,Als u wilt, kan ik ook nu stoppen.'' Een van de organisatoren greep in, zodat de duidelijk geërgerde senator zijn verhaal kon afmaken. Maar vragen wilde de getergde senator niet meer beantwoorden.

Nog moeilijker kreeg McCain het op een receptie zondagavond, waarop hij formeel de 150 gedelegeerden die hij voor de partij had binnengesleept `overdroeg' aan zijn voormalige politieke tegenstander. Zijn toespraakje om de gedelegeerden te bedanken kon McCain nauwelijks afmaken omdat hij volschoot door emotie.

Een van de McCain-mensen verklaarde gisteren blij te zijn dat zijn kandidaat niet was aangewezen als running mate dat werd vorige week ex-minister van defensie Dick Cheney. ,,McCain kan meer invloed uitoefenen als minister van Buitenlandse Zaken of van Defensie,' aldus deze McCain-loyalist.

Gistermiddag op een partijreceptie in het Marriot hotel in het centrum van Philadelphia bleek dat kopstukken in de Republikeinse Partij daar formeel geen bezwaar tegen zou hebben. Dat bleek bijvoorbeeld uit de woorden van de ultra-conservatieve Republikein Newt Gingrich. Hij noemde McCain een ,,groot politicus die in staat is de hervormingsgezinde vleugel aan zich te binden''. ,,Als hij de roeping voelt om toe te treden tot de regering van Bush zou ik daar niet tegen zijn.'' Maar ook de voorzitter van de Nationale Republikeinse Conventie, Jim Nicholson, noemde McCain ,,een ster van de partij''. Nicholson meent dat McCain een van de toonaangevenden figuren in de Senaat blijft, maar sluit ook niet uit dat hij minister zou kunnen worden.

McCain zelf ziet dat anders. Terwijl hij wegglipt uit een door hem geopende bijeenkomst van voormalige Republikeinse ministers van Buitenlandse Zaken over het buitenlandse veiligheidsbeleid, zegt hij op de vraag of hij een ministerspost in de regering Bush ambieert: ,,Ik wil geen functie in een kabinet van mr. Bush. Nee, geen minister van Buitenlandse Zaken en ook niet van Defensie. Ik ben senator en daar ben ik tevreden mee, maar bedankt voor uw vraag.''

Vanavond zal McCain zijn partijplicht in Philadelphia doen: dan zal hij het woord voeren op de Conventie en nogmaals zijn steun uitspreken voor een ongetwijfeld terrific presidentskandidaat: George `Dubya' Bush.

DOSSIER www.nrc.nl

    • Frank Vermeulen