Beleggers belonen cijfers DSM royaal

De halfjaarcijfers van het chemieconcern DSM zijn vanmorgen goed ontvangen door de beleggers. Op de effectenbeurs van Amsterdam behoorde DSM tot de grootste stijgers.

DSM maakte vanmorgen bekend dat de winst over het eerste halfjaar sterk is gestegen, met 66 procent tot 672 miljoen gulden. Nog meer indruk maakte de directie met de mededeling dat voor het jaar als geheel de winst zal uitkomen op meer dan 5 euro per aandeel, terwijl dat vorig jaar nog 3,76 euro was. De koers van DSM steeg aanvankelijk van 32,80 tot 34,25 euro en stond rondom het middaguur op een winst van 3 procent op 33,80 euro.

Beter nog dan DSM deed uitgever VNU het vanmorgen. Onder de hoofdfondsen was VNU de grootste stijger met een winst van 4 procent op 61,40 euro. Een duidelijke verklaring was hiervoor niet. ,,Het bedrijf is de goede weg ingeslagen'', zei een handelaar. ,,Ze hebben een waaier van activiteiten in sectoren die het goed doen.''

De rest van de zeer stille beurs lag er verdeeld bij. De AEX-index stond rondom het middaguur 2,5 punten hoger op 671 punten. Amsterdam liep daarmee in de pas van de rest van Europa, die zich niet liet inspireren door het sterke herstel van Nasdaq gisteren. De belangrijkste graadmeters op de Europese beurzen schommelden enkele tienden van procenten.

In Amsterdam stonden de technologiefondsen Philips en ASM Lithography in de belangstelling, nadat de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq een dag eerder hoger was gesloten. Philips won 86 eurocent op 49,95 en ASML kreeg er 70 eurocent bij op 42,45.

Aandeelhouders van Philips kregen overigens te maken met een terugkoopactie, waarbij 100 aandelen werden geruild voor 97 nieuwe aandelen plus 126 euro in contanten. De aandeelhoudersvergadering had hier al goedkeuring aan gegeven.

Koninklijke Olie stond onder druk. Mede door de lagere olieprijzen van de laatste tijd ging het fonds 1,08 euro omlaag op 62,92. ,,De olieprijzen zijn aan het dalen en dan gaat Koninklijke Olie automatisch mee'', aldus een handelaar.

Ook minder goed verging het internetbedrijf Newconomy van Maurice de Hond. Het bedrijf kwam uit op een papieren winst van 18 miljoen gulden, maar die was geheel te danken aan de herwaardering van de belangen die Newconomy houdt. Zonder de herwaardering kwamen de operationele activiteiten uit op een verlies van 5,4 miljoen euro. Gisteren was het aandeel Newconomy nog 11 procent gestegen, maar vanmorgen daalde het aandeel met ruim 7 procent tot 13,35 euro.

Uitschieters waren er in de telecomsector. Versatel was alweer de klos. Deze keer was het verlies 1,15 euro op 34,75. ,,Dat zijn nog altijd de naweeën van de veiling van UMTS-frequenties'', denkt een handelaar.

KPNQwest noteerde een ferme stijging van 2,20 op 39,05.