Autobom bij Filippijnse residentie in Jakarta

Bij de ontploffing van een autobom voor de residentie van de Filippijnse ambassadeur in Jakarta zijn vandaag ten minste twee doden gevallen en raakten achttien mensen gewond, onder wie de ambassadeur zelf. Functionarissen van ziekenhuizen hebben gezegd dat drie personen zijn overleden, maar dat aantal is van officiële zijde nog niet bevestigd.

Hoewel niet bekend is wie achter de aanslag zit of wat de motieven zijn, heeft de Filippijnse regering in Manila haar diplomatieke posten in het buitenland gewaarschuwd alert te zijn.

De bom, die was verstopt in een rode Toyota, explodeerde omstreeks half één (Indonesische tijd), juist op het moment dat de dienstauto van de ambassadeur de inrit van de residentie opdraaide. Ambassadeur Leonides Caday en zijn chauffeur werden gewond naar het ziekenhuis gebracht; hun toestand zou stabiel zijn.

De explosie was bijzonder krachtig: auto's en gebouwen in de directe omgeving werden vernield, in een straal van honderd meter zijn alle ruiten gesprongen. Van een villa bij de residentie werd hetr dak weggeblazen. De ontploffing werd tot op meer dan een kilometer afstand gehoord.

De Indonesische president, Abdurrahman Wahid, legde vanmiddag een verband tussen de aanslag en de islamitische onafhankelijkheidsbeweging in het zuiden van de Filippijnen. Maar geen van de separatische groeperingen op Mindanoa heeft de aanslag tot dusver opgeëist.

Een extremistische strijdgroep, Abu Sayyaf, houdt al maandenlang een groep buitenlandse toeristen in gijzeling. Zij heeft een reputatie van geweld. De grootste onafhankelijksbeweging op Mindanao is het MILF (Moro islamitisch bevrijdingsfront).

De residentie van de Filippijnse ambassadeur, vlak naast het ambassadegebouw, staat in de hoofdstedelijke diplomatenwijk Menteng. In de buurt zijn veel ambassade's gevestigd. Aan de overkant van de straat is het bureau van de Nationale Verkiezingscommissie, dat ook werd beschadigd.

Een van de dodelijke slachtoffers is een vrouw die een stalletje had, vlak voor de Filippijnse residentie. Volgens ziekenhuiswoordvoerders zouden enkele gewonden er slecht aan toe zijn.