Popmuseum in Sheffield sluit deuren

Het Engelse National Centre for Popular Music is met ingang van vandaag gesloten voor individuele bezoekers. Het `popcentrum' blijft wel, na afspraak, open voor groepen.

Oorzaak van de sluiting van het vorig jaar geopende popcentrum is het tegenvallend aantal bezoekers. Vooraf had het Music Heritage Fund, de eigenaar van het museum, gerekend op 8.000 bezoekers per week, maar er kwamen er slechts 2.000. Een reorganisatie van het centrum in november 1999 bracht hierin geen verandering.

Het National Centre for Popular Music kostte vijftig miljoen gulden en werd mede gefinancierd door de gemeente Sheffield, die met het popcentrum haar roestige imago van oude industriestad wilde veranderen. Het ontwerp van het museum werd toevertrouwd aan Nigel Coates, het voormalige `enfant terrible' van de Britse architectuur die ook een deel van de ook al met tegenvallende bezoekersaantallen kampende Millennium Dome in Londen voor zijn rekening heeft genomen. Coates ontwierp een ongebruikelijk gebouw in de vorm van vier metalen metalen schijven, waarin velen een gestileerd drumstel herkennen.

Het National Centre for Popular Music is de Britse tegenhanger van de Amerikaanse Rock 'n' Roll Hall of Fame die in 1995 in Cleveland werd geopend. Maar anders dan de Hall of Fame, die overigens in de begintijd ook had te kampen met tegenvallende bezoekersaantallen, is het Britse popcentrum uitdrukkelijk niet bedoeld als museum. Het centrum afficheert zich als `'s werelds eerste interactieve attractie, gewijd aan popmuziek' en het aantal memorabilia uit de popmuziek is in Sheffield dan ook te verwaarlozen. Het popcentrum heeft vier afdelingen, waaronder één waar fragmenten uit video's kunnen worden bekeken en één waar de bezoekers zelf op eenvoudige wijze klanken kunnen voortbrengen. Daarnaast bevat het gebouw een restaurant, een boek- en souvernirwinkel en een zaal voor fototentoonstellingen. In deze krant werd het popcentrum vorig jaar omschreven als een `irritant zapmuseum'.

De toekomst van het National Centre for Popular Music is onzeker. Het Music Heritage ontkent dat het gebouw net als de Millennium Dome zal worden verkocht. Het centrum wil een nieuw plan voor de exploitatie opstellen, maar of dit kan worden uitgevoerd, hangt af van nieuwe financieringen. Vooralsnog hebben zich geen nieuwe investeerders opgeworpen.