PETTER MOLVAER

Een stevige injectie hippe elektronica is misschien precies wat de jazz nodig heeft. Nils Petter Molvaer liet op zijn introspectieve debuut-cd Khmer horen dat de toekomst van de jazz volgens hem ligt in een vermenging met samples en machinale beats. Met opvolger Solid Ether gaat hij verder op de ingeslagen weg, zij het met een geluid dat iets minder zweeft en stevig verankerd ligt in stuwende beats en dikke baslijnen.

Molvaer gaat veel verder dan het gemakzuchtige grooven van veel acid jazz-groepen of het samplen van Blue Note-klassiekers. Molvaer paart welbewust de organische breekbaarheid van akoestische trompetten, bassen en drums aan de industriële kilheid van ritmeboxen en synthesizers. Het resultaat is een knap opgebouwde set van tien composities waarin ijl trompetgefluister wordt afgewisseld met jachtig ratelende drummachines. Triphop, drum 'n' bass, funk, een snufje Miles Davis, elektro-pop uit de jaren tachtig: Molvaer put uit een veelheid aan bronnen maar bekent zich tot geen een.

Nils Petter Molvaer: Solid Ether (ECM, ECM 1722 543 365-2)