Kinderloze werknemers willen ook meer vrij

,,Ik heb óók verplichtingen en een sociaal leven'', is de uitroep van een boze Britse kinderloze werknemer over de faciliteiten die werkende ouders van hun baas krijgen. ,,Dat is wat ons boos maakt – niet dat we hen tijd misgunnen, maar we willen die tijd zelf ook.''

Uit een onderzoek van het Britse zakenblad `Management Today', dat werd uitgevoerd door adviesbureau Ceridian, blijkt dat kinderloze werknemers in Groot-Brittannië zich gediscrimineerd voelen ten opzichte van hun collega's met kinderen.

Van de tweeduizend ondervraagde managers gaf meer dan de helft (55 procent) aan dat een kindervriendelijk beleid binnen een bedrijf wrok op kan roepen bij kinderloze werknemers.

Vooral kinderloze vrouwen vinden dat zij opdraaien voor het werk dat achterblijft als collega's met kinderen gebruik maken van ouderschapsverlof, vierdaagse werkweek, of verlof als de kinderen ziek zijn. Ook krijgen ouders voorrang op kinderloze collega's bij het plannen van de zomervakantie.

Een woordvoerster van FNV Bondgenoten heeft niet het idee dat de kwestie in Nederland erg speelt. ,,Natuurlijk hoor je in de wandelgangen wel eens gemopper, maar veel mensen zijn juist dolblij dat ze niet in het hoogseizoen op vakantie hóeven. Bovendien is de zomer bij de meeste bedrijven rustiger dan anders, waardoor ook het achtergebleven werk wel meevalt.'' Volgens FNV Bondgenoten gaat het te ver om voor kinderloze werknemers dezelfde regelingen vast te leggen als voor werkende ouders. Dat zou per bedrijf moeten gebeuren. ,,Als iemand eerder weg wil om te sporten, dan is het aan het bedrijf om daar over te beslissen''