Telfort betichtte bieder Versatel van `wangedrag'

Telecombedrijf Telfort heeft branchegenoot Versatel vorige week schriftelijk gewaarschuwd voor `wangedrag' bij de telecomveiling in het Scheveningse Kurhaus die toen nog in volle gang was. Dat blijkt uit correspondentie die het ministerie van Verkeer en Waterstaat gisteravond heeft vrijgegeven.

Versatel stapte afgelopen maandag uit de veiling, nadat het ministerie een klacht over de `dreigbrief' van Telfort had afgewezen. Telfort schrijft in de brief dat ,,experts'' tot de conclusie zijn gekomen dat Versatel snel een biedniveau zal bereiken ,,dat niet in het belang is van uw bedrijf en de aandeelhouders''. In de brief worden geen bewijzen aangedragen voor deze inzichten. Wel staat er dat het bestuur van Versatel persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld voor eventueel wangedrag.

Telfort is er blijkens de brief van overtuigd dat Versatel alleen maar meedoet aan de veiling om de concurrentie op kosten te jagen. ,,Een biedingsstrategie met zo'n motief vormt een onrechtmatige daad jegens Telfort, dat Versatel aansprakelijk zal houden voor alle schade die hieruit voortvloeit'', zo staat in de brief. Telfort schermt ook met ,,voorlopige getuigenverhoren''.

De Tweede Kamer heeft staatssecretaris De Vries (Verkeer) om opheldering gevraagd over het bizarre slot van de telecomveiling. Het veilingreglement verbiedt ,,gedragingen'' die de concurrentie tijdens de veiling belemmeren.

Volgens het ministerie valt de `dreigbrief' daar niet onder, maar juristen bestrijden dat. Versatel had de `dreigbrief' naast zich neer kunnen leggen, aldus De Vries.

Versatel heeft juridische stappen aangekondigd tegen Telfort en hoopt zo alsnog een van de vijf vergunningen die op de veiling te koop werden aangeboden, in de wacht te slepen. Bedrijven met zo'n vergunning mogen frequenties gebruiken voor de `derde generatie' mobiele telefonie, die internet en videobeelden op de mobiele telefoon mogelijk zal maken.

De veiling leverde de Nederlandse staat bijna zes miljard gulden op. Een soortgelijke veiling in Groot-Brittannië bracht in april 80 miljard gulden op.

DOSSIER TELECOM: www.nrc.nl