VS willen proces tegen Sankoh

Als het aan de Verenigde Staten ligt, zal de Sierra-Leoonse rebellenleider Foday Sankoh zich voor een tribunaal moeten verantwoorden voor de massaslachtingen die onder zijn verantwoordelijkheid zijn uitgevoerd. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Holbrooke, heeft gisteren een voorstel ingediend bij de Veiligheidsraad dat de oprichting van een `gemengde' rechtbank mogelijk moet maken, bestaande uit rechters uit Sierra Leone en uit het buitenland. Sankoh, die thans gevangen wordt gehouden in Freetown, leidde een rebellie tegen de regering; zijn aanhangers hebben de afgelopen jaren op willekeurige wijze duizenden mensen gedood of verminkt. Vorige zomer sloot Sankoh een bestand met de regering, maar begin dit jaar laaiden de gevechten opnieuw op waarbij de VN-vredesmacht in Sierra Leone het doelwit was.