Overmars naar Barça: 80 mln

Barcelona heeft vannacht met Arsenal overeenstemming bereikt over de transfer van Marc Overmars. De Spaanse club betaalt ruim 80 miljoen gulden aan de Engelse club, waarvoor de 27-jarige Nederlandse international sinds 1997 speelde. Overmars is akkoord gegaan met een vijfjarig contract.

Overmars is door zijn overgang de duurste Nederlandse voetballer aller tijden. Tot nu toe was dat Clarence Seedorf, die vorig jaar voor 54 miljoen gulden door Inter van Real Madrid werd gekocht. Chelsea betaalde dit voorjaar 53 miljoen aan Atlético Madrid.

Op de lijst van duurste internationale transfers neemt Overmars nu de vierde plaats in. Eerste staat de Portugees Figo, die deze week door Real Madrid voor 136 miljoen van Barcelona werd overgemen. Tweede is de Argentijn Crespo, die een paar weken geleden voor 125 miljoen door Lazio van Parma werd gekocht en derde is de Italiaan Vieri, voor wie Inter vorig jaar 100 miljoen betaalde.

Het contract van Overmars met Arsenal liep nog twee jaar. Barcelona betaalde 23 miljoen pond aan de Engelse club. Vanmorgen nam de Spaanse club ook de Franse international Emmanuel Petit van Arsenal over. Een delegatie onder leiding van de nieuwe voorzitter van Barcelona, Gaspart, sloot vannacht de onderhandelingen af met de betrokken partijen. Vanmorgen bereikten de clubs een akkoord over een transferbedrag van 29 miljoen pond voor beide spelers.

Overmars was tijdens de onderhandelingen op trainingskamp met Arsenal in Frankfurt. Hij is vandaag naar Barcelona gereisd om een medische keuring te ondergaan. Vervolgens vervoegt hij zich bij de selectie van Barcelona, die op oefenstage in Nederland is.

,,Een droom is uitgekomen'', verklaarde Overmars vanuit Frankfurt. ,,Want laten we eerlijk zijn: Barcelona is de grootste club in Europa. Ik beschouw het als een compliment dat Barcelona zoveel geld voor mij op tafel wil leggen.''

De overgang van Boudewijn Zenden van Barcelona naar Lazio is onzeker geworden. De clubs hebben de onderhandelingen afgebroken.

Carrièreplanner: pagina 8