Stripschapprijs 2000 voor WILLEM

Politiek tekenaar WILLEM, psuedoniem voor Bernard Willem Holtrop, heeft de Stripschapprijs 2000 gewonnen. Het Str!pschap heeft dat donderdag laten weten. WILLEM vestigde zich zo'n 30 jaar geleden in Frankrijk en groeide uit tot een van de toonaangevende cartoonisten van dat land. Hij maakte vooral furore met politieke prenten in het Franse dagblad Libération. De afgelopen jaren maakte hij weer werk voor Nederlandse bladen als Vrij Nederland en HP/De Tijd.

Holtrop werd in 1941 geboren in Ermelo. Hij maakte in Nederland naam met tekeningen van onder andere de politionele acties in Indonesië en de Lockheed-affaire.

In 1968 vertrok hij naar Frankrijk waar hij begon te tekenen voor het op anarchistische humoristische blad Harakiri. De prijs bestaat uit een bronzen plastiek en een oorkonde en wordt uitgereikt tijdens de Stripdagen, op 23 en 24 september in Den Bosch.