Britten grijpen macht bij Baan na rappe opkoopactie

Het Britse industriële conglomeraat Invensys heeft gistermiddag meteen het heft in handen genomen bij het bijna failliete softwarebedrijf Baan. Dat gebeurde na een razendsnelle, maar ongebruikelijke overname van alle zaken. Invensys zet dwarsliggende aandeelhouders buiten spel door de vennootschap Baan snel te liquideren. Het heeft direct eigen mensen aan sleutelposities toegevoegd.

Invensys, dat zijn gewijzigde overname van Baan gistermiddag bekendmaakte, garandeert alle aandeelhouders een opbrengst van 2,85 euro per aandeel, dat is de waarde van het bod dat Invensys eerder heeft gedaan. Dat zei directievoorzitter A. Yurko tijdens een telefonische persconferentie.

Invensys doet zijn bod van 2,85 euro per aandeel gestand, maar stuurt op een aandeelhoudersvergadering op 15 augustus aan op liquidatie van de vennootschap, die volgend jaar afgerond moet zijn. Tot 15 augustus blijft Baan aan de beurs genoteerd. De koers was vanochtend 2,85 euro.

Voor werknemers, klanten en de aandeelhouders van Baan heeft deze oplossing geen nadelige gevolgen, vinden Yurko en interim-bestuursvoorzitter P. Everaert van Baan. Op de aandeelhoudersvergadering van 15 augustus kan Invensys zijn zin doordrijven met de helft plus één van het aantal aandelen. ,,En die hebben wij daar'', aldus Yurko.

Ongeveer 75 procent van de aandelen van Baan is dinsdagmiddag aangemeld, toen Invensys' verlengde bod afliep. Dat was meer dan in eerste termijn (58 procent) maar minder dan de 95 procent die Invensys eiste.

Invensys wilde Baan desondanks kopen. Baan ging akkoord met directe overname gezien de nijpende financiële situatie en de kopersstaking onder klanten. De totale overnamesom blijft gelijk: 762 miljoen euro (1,68 miljard gulden).

BAANpagina 11

DOSSIER www.nrc.nl