Belastingproces tegen Milan-trio

Het proces wegens belastingontduiking van de Nederlandse voetballers Gullit, Van Basten en Rijkaard tijdens hun periode bij AC Milan (begin jaren negentig) komt dichterbij. Na twee jaar onderzoek heeft het Openbaar Ministerie bij de rechtbank in Milaan een proces aangevraagd. De rechtbank moet voor eind van dit jaar beslissen of de aanvraag gegrond is.

Tussen 1990 en 1997 zouden twaalf spelers van AC Milan gedeeltelijk zwart zijn uitbetaald voor een totaalbedrag van ruim 125 miljoen gulden. Marco van Basten streek het meeste geld op: ruim 46 miljoen gulden. Ruud Gullit zou 20 miljoen hebben gekregen en Frank Rijkaard ruim 9 miljoen.

Ook spelers als Lentini, Maldini, De Napoli, Panucci, Baresi en Tassotti worden verdacht van belastingontduiking. Aan Gianluigi Lentini zou bijna 29 miljoen zwart zijn uitbetaald, terwijl de anderen gemiddeld 2,5 miljoen gulden kregen. De bestuursleden Giancarlo Foscale en Adriano Galliani van AC Milan worden beschuldigd van valsheid in geschrifte.

De vergoedingen aan het Nederlandse trio werden door het Fininvest-concern van Silvio Berlusconi via allerlei bv'tjes in Zwitserland, Luxemburg en de Britse Maagdeneilanden betaald.

Vorig jaar riep de onderzoeksrechter de spelers op voor verhoor, maar de Nederlanders kwamen niet opdagen. De andere voetballers verklaarden zich onschuldig.