Verbaal kooivechten

Mark Lamarr is een van die Engelsen die de mythe van de Britse humor moeiteloos in stand houden. Hij is geen dramatisch talent, aan sketches waagt hij zich niet, maar er zijn weinigen op televisie zo briljant ad rem als hij.

Lamarr (1967, echte naam Jones) is begonnen als standup-komiek – vorig jaar maakte hij nog een tournee – en begon met tv-programma's op Channel 4 (The Big Breakfast en het popprogramma The Word). Ook op de radio is hij actief als dj en presentator.

Mark Lamarr is hier bekend als panellid en favoriete kop van jut in de satirisch-absurdistische nep-quiz Shooting Stars van Vic Reeves en Bob Mortimer. ,,He's a greasy lover'', jouwden ze hem elke aflevering een keer toe met verwijzing naar zijn immer glanzend achterover gekamde haar. Met norse gelatenheid liet hij het over zich heen komen, om later in het programma wrekend uit de hoek te komen. Zijn laatste woord is altijd genadeloos.

Van de popquiz Never mind the buzzcocks – het best bekeken BBC2-programma – is Lamarr de presentator. In dit programma, waar TopPop Yeah een bleek aftreksel van is, staat hij boven de partijen in de zin dat hij iedereen schoffeert. Het lukt hem om voortdurend de vaart er in te houden. Oude hits en clips terugzien is altijd leuk, maar in Never mind... gaat het natuurlijk om de woordenwisselingen die vaak het verfrissende niveau bereiken van een verbaal kooigevecht.

Dat hij ook geschikt is voor serieuzer werk bewijst Lamarr al enkele seizoenen met de presentatie van de BBC-uitzendingen in het kader van het culturele Edinburgh Festival. Dat de Britse publieke omroep vertrouwen in hem heeft – ondanks heftige kritiek op zijn soms grove taalgebruik – blijkt naast zijn miljoenensalaris ook uit Lamarr's Attacks, het themaprogramma waar morgenavond een tweede reeks van opent. Het is een vervolg op de serie Leaving the 20th century die hij vorig jaar maakte. Ook deze keer zal hij iedere week in een razende monoloog van tien minuten een onderwerp afwerken en daarna een briljant hard-geestig gesprek met een of twee studiogasten voeren. Het eerste onderwerp is moraal en de gasten zijn schrijfster Germaine Greer en de bekende BBC-journalist John Humphries. En let op het haar: de vette kuif is geknipt.

Lamarr's Attacks, donderdag, BBC2, 22.30-23.00u.