Dubbel Oremans-Boogert naar Spelen

De tennissters Miriam Oremans en Kristie Boogert hebben zich gisteren verzekerd van een plaats in het vrouwendubbel-toernooi van de Olympische Spelen in Sydney. Het dubbel won op een hardcourt-baan van de Vrije Universiteit in Amsterdam een play-off tegen Manon Bollegraf en Caroline Vis.

Boogert en Oremans, die afgelopen maandag al de eerste partij in de best of three hadden gewonnen, wonnen gisteren moeizaam de tweede partij met 6-4, 2-6 en 3-6. Na afloop lieten beide koppels hun onvrede blijken over het besluit van bondscoach Hans Felius om door een play-off een beslissing te forceren.

,,Dit is één van de vreemdste wedstrijden die ik ooit heb gespeeld'', zei Boogert. ,,De spanning was zo enorm. Vooral in de laatste set stonden we te beven. We hadden toch wel vrees voor deze wedstrijd. Zij begonnen veel agressiever dan maandag. Bovendien moesten we ons rustig houden onder al de commotie. Daarom is het moeilijk echt blij te zijn, maar dat zal later wel komen.''

Volgens een teleurgestelde Bollegraf gaan Oremans en Boogert ,,verdiend naar Sydney''. ,,Ze hebben het hier volledig waargemaakt. We willen niet de zielige verliezers uithangen, maar het is triest dat we deze play-off moesten spelen. Liever hadden we onze mond gehouden, maar Felius heeft ons met allerlei verhalen voorgelogen. Hij had zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, maar hij wilde iedereen te vriend houden.''

Bollegraf besloot begin dit jaar haar carrière met het oog op de Spelen te hervatten. De klachten aan haar knie, die haar in oktober dwongen te stoppen, waren verdwenen. Met haar Amerikaanse partner Nicole Arendt pakte ze haar loopbaan weer op. Pas in de laatste weken voor de Spelen had ze zich met Vis willen voorbereiden. ,,Felius heeft mij altijd gezegd dat het niet belangrijk was dat Vis en ik samen zouden spelen'', zei ze. ,,Anders had ik met haar de toernooien wel afgegaan. Maar Boogert en Oremans kregen juist te horen dat het er wel toe deed. Hij vertelt onwaarheden en heeft ons allemaal voor het blok gezet. Wat voor coach ben je dan eigenlijk?''

Bollegraf en Vis bedankten al vóór de play-off in Amsterdam voor het Fed Cup-team. Ze willen niet meer onder een coach spelen waar ze geen respect voor hebben. Felius, die de afgelopen dagen met de jeugd bij het EK in Italië was, reageerde gelaten op de kritiek van de speelsters. ,,Als ik op 10 juli meteen voor Boogert en Oremans had gekozen, had Bollegraf hetzelfde gezegd. Ze zijn zelf akkoord gegaan met de play-off. Het was in mijn ogen de beste oplossing, maar in deze situatie kan ik het toch nooit winnen. In de emoties worden wel vaker dingen gezegd.''

Op de tweede dag liep de spanning hoog op. Bollegraf en Vis leken zichzelf onder toeziend oog van Joop Alberda van het Team de Mission van NOC*NSF in de strijd om een olympisch ticket te houden. Het duo won de eerste set met 6-4. In het tweede bedrijf wist geen van de vier speelsters de service te behouden. Oremans pakte als eerste het punt wel. Met haar partner liep ze daarna uit naar 6-2. Ook in de derde set leverden zij voortdurend hun service in. Alleen Boogert bleef één keer overeind. Dat was voldoende voor de overwinning. Boogert en Oremans krijgen van NOC*NSF extra middelen om zich voor te bereiden op de Spelen. Ze zullen samen spelen in Montreal en New Haven.

Boogert hoopt ook in het enkelspel deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen. Volgens Alberda zijn er nog veertien geografische toegangsbewijzen en twee wildcards te verdelen. ,,Als de lijst bekend is, zullen we de positie van Boogert binnen het Team de Misson bespreken'', zei Alberda. ,,Volgende week verwacht ik een beslissing.''