Vertrouwen van Oostenrijkers in EU daalt sterk

Het vertrouwen van de Oostenrijkers in de Europese Unie is fors gedaald sinds de veertien andere EU-lidstaten diplomatieke sancties tegen hun land afkondigden. Nog maar 33 procent van de Oostenrijkse bevolking vindt het EU-lidmaatschap een ,,goede zaak'', tegen nog 42 procent een half jaar geleden. Alleen in Groot-Brittannië is met 25 procent het vertrouwen in het EU-lidmaatschap nog lager.

Dit blijkt uit de gisteren gepubliceerde halfjaarlijkse `Eurobarometer' van de Europese Commissie. De Eurobarometer is een opiniepeiling onder 16.000 burgers van de EU-lidstaten, die sinds 1973 elk half jaar wordt uitgevoerd.

Ook op andere punten is het vertrouwen van de Oostenrijkse bevolking in de EU afgenomen. Zo gelooft nog maar 34 procent van de Oostenrijkers dat het land van het EU-lidmaatschap profiteert, tegen een half jaar geleden nog 45 procent. De steun voor de euro daalde in Oostenrijk tot 48 procent (min 10 procentpunt). Verder heeft nog 40 procent van de Oostenrijkers vertrouwen in de Europese Commissie, wat een daling met 6 procentpunt betekent.

Wel antwoordt 65 procent van de Oostenrijkers positief op de vraag of er een Europese `grondwet' moet komen, waarover nu in het kader van de zogenoemde Intergouvernementele Conferentie wordt gesproken. Deze vraag werd in de Eurobarometer voor het eerst gesteld. Ook gelooft 61 procent (-4 procentpunt) van de Oostenrijkers in een gemeenschappelijk Europees buitenlands en veiligheidsbeleid.

De peiling voor de jongste Eurobarometer vond plaats in april en mei van dit jaar. Dat is enkele maanden nadat de overige veertien EU-lidstaten in februari aankondigden hun diplomatieke betrekkingen met Oostenrijk op een laag pitje te zetten uit protest tegen regeringsdeelname van extreem-rechtse partij FPÖ van Jörg Haider.

Onlangs besloot de EU een commissie van drie `wijzen' aan te stellen om te politieke situatie in Oostenrijk te evalueren, waarna de veertien kunnen besluiten hun afzonderlijke sancties op te heffen. Juist gisteren werden bekend dat de drie `wijzen', onder wie de Finse ex-president Ahtisaari, komende vrijdag voor twee dagen naar Oostenrijk gaan.

Uit de jongste Eurobarometer blijkt verder dat in diverse landen het vertrouwen in de euro fors is gedaald, mogelijk als gevolg van de zwakke koers. In Ierland , dat kampt met sterke inflatie, nam de steun voor de euro af met 15 procentpunt af tot 63 procent. In Nederland daalde de steun tot 67 procent (-8) en in Duitsland tot 50 procent (-5). In Groot-Brittannië is de steun voor de euro met 22 procent (-3) het laagst. Per saldo steunt 58 procent (-2) van alle ondervraagden in de EU-lidstaten de euro. Verder vindt 49 procent (-2) het lidmaatschap een `goede zaak'.

Dossierwww.nrc.nl