Ruim 300 immigranten opgepakt in Spanje

De Spaanse politie heeft gisteren een record-aantal arrestaties verricht onder immigranten die op illegale wijze trachtten het zuiden van Spanje binnen te dringen. In totaal werden 304 arrestaties verricht langs de kusten van de provincies Cádiz tot Granada. Het ging daarbij om tien sloepen die vanaf de Afrikaanse kust waren overgevaren. De opvarenden bestonden immigranten uit Marokko en landen van onder de Sahara. Onder hen bevonden zich 19 vrouwen en twee babies. Bij de oversteek kwamen twee mensen om het leven.

De vloedgolf aan immigranten wordt geweten aan de gunstige windrichting en de relatief kalme zee rond de Straat van Gibraltar. Het grootste deel van de arrestaties vonden plaats in de nacht en ochtend van zondag. De meeste arrestaties werden verricht op de stranden nabij Cádiz en Tarifa. Veel van de immigranten vertoonden verschijnselen van onderkoeling en ondervoeding. Een aantal van hen moest zich onder doktersbehandeling laten stellen.

Een van de tien boten moest door een passerende veerboot tussen Tanger en Algeciras en een aantal zeilboten uit zee worden gered, nadat de sloep dreigde te zinken. Aan boord bevonden zich 37 immigranten uit de sub-Sahara. Twee van de opvarenden raakten tijdens de actie te water en verdronken.

Van de zijde van de ombudsman van de zuidelijke regio Andalusië is aandacht gevraagd voor de sterke stijging van het aantal illegale boot-immigranten die de zuid-Spaanse kust trachten te bereiken. Daarbij is de angst uitgesproken dat de Straat van Gibraltar verandert in een ,,massagraf'', gezien de regelmaat waarmee de immigranten verdrinken. De oversteek is een zeer lucratieve handel die door bendes in Marokko wordt georganiseerd. Opvarenden moeten daarbij tussen de 1.300 en 13.000 gulden betalen, afhankelijk van de boot waarmee de overtocht plaatsvindt.