Musea moeten veiliger

Veiligheid is vaak een ondergeschoven kindje in musea. De aandacht gaat naar presentatie en inrichting van de collectie en pas als het ontwerp klaar is, komt de veiligheidsfunctionaris kijken. Musea moeten daarom de bescherming van hun exposities prominenter in hun beleid opnemen. Dat adviseert de begeleidingscommissie bij het onderzoek `Criminaliteit en preventie in Nederlandse musea' aan staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur), die het naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het onderzoek wijst uit dat afgelopen jaar één op de drie musea slachtoffer is geworden van een vorm van beschadiging of vernieling. De commissie wil dat de staatssecretaris meer doet tegen kunstcriminaliteit. Zo pleit zij voor de bevordering van deskundigheid bij musea, de instelling van een landelijk expertisebureau en een centrale registratie van incidenten. Van der Ploeg zal in het najaar reageren.