Deutsche Telekom koopt Voicestream

Deutsche Telekom betaalt 50,7 miljard dollar (120 miljard gulden) in contanten en aandelen voor het Amerikaanse mobiele telefoniebedrijf Voicestream. Dat zijn de bedrijven dit weekeinde overeengekomen.

De fusie stuit op verzet in de Amerikaanse Senaat. Een groep senatoren vindt het Duitse overheidsbelang van 58 procent in Deutsche Telekom bezwaarlijk en wil een wettelijk verbod op overnames van Amerikaanse bedrijven als de overnemende partij voor meer dan 25 procent staatseigendom is.

De Europese Unie protesteert tegen zo'n verbod. ,,Het aanvaarden van een dergelijke wet heeft implicaties in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), omdat er dan beperkingen worden gesteld aan de buitenlandse eigendom van Amerikaanse telecombedrijven'', zegt een Europese woordvoerder. ,,Dat is strijdig met de WTO-afspraken.'' De woordvoerder wil desgevraagd vanochtend niet bevestigen of er een officiële protestbrief naar Washington is gestuurd.

Voicestream en Deutsche Telekom zijn overeengekomen dat het belang van de Duitse staat wordt teruggebracht tot 45 procent. Het overheidsbelang zal op een later tijdstip verder worden afgebouwd. De aandeelhouders van Voicestream krijgen in totaal een belang van 22 procent in Deutsche Telekom. Zij krijgen voor elk eigen aandeel 3,2 aandelen van het Duitse telecombedrijf plus 30 dollar in contanten. De Duitsers investeren daarnaast 5 miljard dollar waarmee Voicestream vergunningen voor mobiele telefonie in de VS zal gaan kopen.

Voicestream wordt opgenomen in de mobiele telefoniedivisie van Deutsche Telekom, T-Mobile. T-Mobile heeft ongeveer 25 miljoen Europese abonnees. Voicestream biedt aan 2,3 miljoen abonnees mobiele telefonie aan. Het management van het Amerikaanse bedrijf zal de operaties in de VS blijven leiden.

Door alle regulatore kwesties wordt de fusie naar verwachting pas in de eerste helft van 2001 voltooid. Het conglomeraat Hutchison uit Hong Kong heeft als grootaandeelhouder van Voicestream (23 procent) de fusie inmiddels goedgekeurd. Hutchison beraadt zich op wat het met zijn nieuwe aandelen Deutsche Telekom gaat doen, aldus een woordvoerder. Het conglomeraat is als partner van het Nederlandse KPN een concurrent van T-Mobile.

Deutsche Telekom was er op gebrand de Amerikaanse telefoniemarkt binnen te dringen. De Duitsers hebben eerder al avances gemaakt richting Qwest, tegenwoordig een partner van KPN. Vorig jaar mislukte een samenwerkingsverband met Sprint.

Voicestream is een aantrekkelijke overnamekandidaat omdat het één van de weinige bedrijven in de Verenigde Staten is die de `Europese' GSM-standaard hanteren. Het bedrijf heeft 8.200 werknemers.

DOSSIER TELECOM: www.nrc.nl