Hollands Dagboek: Monique de Vries

Staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer en Waterstaat, VVD) is namens het kabinet belast met de biedingen op de telecomfrequenties. Maar 258 rondes en tien dagen verder is de drie miljard waar de staat op rekent nog niet gehaald en moet de vakantie in de Alpen nog wachten. `Zo zijn we nog wel even bezig.' De Vries (52) heeft drie volwassen zoons: Frederik, Tom en Wouter.

Woensdag 12 juli

Eindelijk is de UMTS-veiling begonnen. UMTS wordt de opvolger van GSM zodat u ook mobiel kunt internetten. Weken van kritiek zijn hier aan voorafgegaan. Nog steeds ben ik ervan overtuigd dat we de juiste beslissing hebben genomen. Zoveel mogelijk geld vragen is nooit ons uitgangspunt geweest, wel een eerlijke en transparante manier van verdelen. De markt zal de prijs bepalen.

Het begin van de veiling was nogal turbulent. In de week voor de eerste veilingdag hadden twee partijen zich al teruggetrokken. Deutsche Telekom ging een verband aan met Ben en een andere partij trok zich zonder opgaaf van redenen terug. In de twaalf uur voor het daadwerkelijke begin van de veiling trokken wederom twee partijen zich terug en bleven er nog zes over. De aanvang van de veiling werd om die reden zelfs anderhalf uur uitgesteld.

Het is nu opvallend rustig aan dit front. De eindstand gisteravond was bijna vijfhonderd miljoen op de twee grote kavels en twee, drie en vier ton op de kleine. Zo zijn we nog wel even bezig voordat de vergunningen kunnen worden overhandigd. Voorlopig dus nog niet richting Alpen waar het weer overigens even treurig is als in Nederland.

Om acht uur vanmorgen met de aannemer de vergroting van het terras besproken. Er moet beton worden gestort, de ontluchting van de kruipruimte moet worden verplaatst, evenals de buitenkraan en nog wat kleinigheden. Vervolgens een afspraak met de minister van Financiën, Gerrit Zalm. Onlangs hebben hij en ik de Tweede Kamer meegedeeld dat de Staat zich op termijn gaat terugtrekken uit KPN. De voorbereidingen hiertoe zijn nu gestart. Daarna boodschappen gedaan. Het lijkt wel zondag, zo stil als de straten al zijn. Gelukkig wordt de komende week niet meer van uur tot uur door de agenda bepaald.

's Middags op het ministerie een gesprek met Pieter Winsemius en Jacqueline Tammenons, respectievelijk voorzitter en directeur van Gigapoort. Vanuit onze verantwoordelijkheid voor de ICT-infrastructuur zijn wij zeer geïnteresseerd in alle mogelijkheden om breedband zo snel mogelijk op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland te introduceren. Het raakt ook ons project Kenniswijk, waarvan we morgen de locatie bekend zullen maken.

Tijdig naar huis. Wouter heeft ervoor gezorgd dat de auto vandaag een beurt heeft gehad, als voorbereiding op ons vertrek naar Zwitserland. Die staat nu weer keurig voor de deur.Op de veiling is alleen wat beweging gekomen in de kleine kavels.

Donderdag

Gesprek met VVD-Statenlid Ronald Waterman uit Zuid-Holland, die bezig is met een nieuw boek over bouwen met de natuur. Ronald en ik hebben elkaar in 1976 leren kennen in de werkgroep gemeentepolitiek in Den Haag. Het was mijn eerste politieke activiteit. Vervolgens naar Nieuwspoort voor de Kenniswijk. Daarmee willen we een proeftuin realiseren voor het ontwikkelen van breedbanddiensten voor de normale doorsnee burger. Sinds gisteren weet ik dat Elco Brinkman Eindhoven zal voordragen. Zijn commissie was unaniem.

Als einde van het parlementaire jaar de opening van het North Sea Jazz Festival: het Midsummer Jazz Gala. Na een perfect voorprogramma met Nederlandse musici (waarom zijn wij niet nog wat trotser op ons eigen talent!) een magistrale voorstelling van Brian Ferry. Het vakantiegevoel ontwaakt. Thuis op de fax liggen de veilingresultaten: alleen op de kleinere kavels is geboden. Ze staan nu elk op ruim vier miljoen gulden. Voorlopig blijft het dus nog Nederland.

Vrijdag

Vandaag was de crematie van Willy Stigter. Drijvende kracht, aanjaagster, steunpilaar van `Vrouwen in de VVD'. Het was een bijzondere bijeenkomst met familie en zeer veel vrienden en bekenden. Ze was altijd bereid om elke klus ten behoeve van de vrouwenzaak op zich te nemen. Een zeer bijzonder mens die er niet tegenop zag om misstanden op het gebied van vrouwen en allochtonen aan de kaak te stellen. Dat leidde nogal eens tot pijnlijke stiltes van de kant van mannelijke bestuurders.

Een van de sprekers zei vandaag dat Willy nooit oud was geworden. In 1995 ging ze zelfs met een speciale trein naar Peking, waar toen de VN-Vrouwenconferentie werd gehouden. Een reis van 14 dagen. Ze heeft zich heel erg ingespannen voor mijn kandidatuur voor de Tweede Kamer in 1994. Ik heb haar hopelijk niet teleurgesteld. De meer dan honderd waxinelichtjes die haar vandaag omringden deden mij denken aan de indrukwekkende enscenering van Dido en Aeneas van Purcell door Carel Birnie.

When I am laid in earth, may my wrongs create no trouble in thy

breast, Remember me, but, ah, forget my fate.

Je bent iemand geweest als er zo afscheid van je wordt genomen. Intussen isvandaag alleen op de kleine kavels geboden. Die staan nu op ruim twaalf, elf en tien miljoen. Maandag weer verder.

Zaterdag

Per ongeluk de wekker op zeven uur gezet. Eenmaal wakker de krant gelezen en naar de radio geluisterd. Om tien uur opgehaald voor de zomereditie van het radioprogramma TROS-Kamerbreed in Amsterdam. Terug in Den Haag staan de auto's van de North Sea Jazzfestival-bezoekers klem tegen mijn voortuin geparkeerd. Dan maar op de fiets boodschappen doen en de grote dingen uitstellen tot de volgende week. Dan hebben we tijd genoeg. Ook om te lezen.

Begonnen aan het dagboek van Apsley Cherry-Garrard, een van de leden van de expeditie van Scott naar de Zuidpool van 1910 tot 1913. Het is het ijzingwekkende verslag van een ten slotte mislukte expeditie. De avond vliegt.

Zondag

De zondag heeft zijn eigen rituelen. Geen horloge om, kranten lezen met grote mokken thee en langzaam op gang komen. Het gras is nog te nat om te maaien, dus de tuin gaat naar komende week. De laatste stukken gedaan. Na morgen in principe echt vakantie tot medio augustus. Voor de komende dagen alvast de museumagenda uitgeknipt. De hofreis in het Paleis op de Dam staat bovenaan de agenda, evenals de beelden op het Haagse Lange Voorhout. Thee gedronken bij Aletta en Talo T. en vervolgens met Wouter nog enkele uren rondgezworven op het North Sea Jazzfestival. Veel muziek, nog meer mensen.

Maandag

Vanmorgen meegewerkt aan een radioprogramma over de behoefte aan zand en grind voor de bouw. Dit is een van mijn lastigste beleidsonderdelen. Ontgrondingen stuiten meestal op grote weerstand van de omgeving. Aan de andere kant is voor al onze ambities in de bouw – huizen, bedrijfsterreinen en wegen – veel grondstof nodig. Helaas bieden de alternatieven absoluut niet voldoende soelaas.

In de middag naar Louis van Gasteren in Amsterdam. Hij heeft mij en voorlichter Hans uitgenodigd om de filmopnamen te bekijken die hij heeft gemaakt tijdens ons verblijf in Osaka. Ter gelegenheid van vierhonderd jaar Nederland-Japan hebben een aantal hele goede mensen van Rijkswaterstaat daar het De Rijke-symposium georganiseerd. De Rijke is een Nederlands ingenieur geweest die in de 19de eeuw veel waterbouwkundige werken in Japan tot stand heeft gebracht.

Vandaag is de veiling weer doorgegaan. Op een van de grote kavels en op de drie kleinere kavels is geboden. We wachten af.

Dinsdag

Vandaag nog een keer naar het departement voor de vakantie, ook al ga ik nog niet weg. Het actualiteitenoverleg wordt besteed aan de voorbereiding van de persconferentie na afloop van de veiling en aan uitnodigingen in september. Vervolgens de laatste tekenstukken afgedaan en met José, mijn secretaresse, nog een paar afspraken gemaakt. Fijn werken met haar.

Eindelijk weer eens gegeten met mijn Rotary-club, een gemengde club waarvan ik nu zo'n zes jaar met heel veel plezier lid ben. De laatste keer op onze fantastische locatie in de Javastraat. Volgende week zitten we ergens anders. Het is erg gezellig, Jan N. verhaalt beeldend van zijn pelgrimstocht naar Zundert en we drinken met een aantal leden nog een glas wijn als afscheid.

Op het late journaal zie ik dat we maar ternauwernood zijn ontkomen aan een enorme vervuiling van de Maas. Werknemers van een textielfabriek in het Noord-Franse Givet hebben nota bene vijfduizend liter zwavelzuur in een zijriviertje van de Maas geloosd. Hun wanhoop om het verlies van werk kan ik begrijpen, deze daad om hier aandacht voor te vragen niet.

Woensdag 19 juli

De eerste dag met een lege agenda. Na alle regen is het een mooie ochtend om te tennissen. Met mijn vaste partner Ada een uur intensief gespeeld. De middag besteed aan de tuin. Het onkruid heeft zich de afgelopen weken `uitgeleefd'.

De veiling kende vandaag zijn tiende dag en 258ste ronde. Het bod op elk van de grote kavels nadert het miljard, op de kleinere kavels de 300 miljoen gulden. Eindstand voor vandaag ruim tweeënhalf miljard gulden. Het was mooi geweest als de afloop van de veiling nog vermeld had kunnen worden in dit dagboek. De komende dagen zal het steeds spannender worden.

Eindelijk weer eens gegeten met mijn Rotary-club