Prins stapt uit commissie van IOC

Kroonprins Willem-Alexander treedt terug uit de zogeheten Nomination Commission van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dat is de commissie die nieuwe leden voor het IOC voordraagt.

De prins heeft deze week aan IOC-voorzitter Samaranch laten weten uit de commisie te stappen. ook premier Kok is op de hoogte gesteld van het besluit van de prins. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst heeft Kok instemmend gereageerd op deze stap. De prins blijft wel lid van de Solidarity Commission van het IOC die zich bezighoudt met steun aan sporters in ontwikkelingslanden.

Willem-Alexander zat sinds december 1999 in de nominatiecommissie die toen haar taak en werkwijze nog moest bepalen. Na zijn officiële aanstelling vorig jaar als IOC-lid gaf hij te kennen naast zijn werk voor de solidariteitscommissie meer te willen doen voor de olympische beweging. Hij zei meer een verantwoordelijke functie te willen bekleden.

Samaranch vroeg hem daarna deel uit te maken van de nominatiecommissie. De commissie werd ingesteld in het kader van hervormingvoorstellen binnen het IOC. De prins moest met zes andere leden deel uitmaken van de commissie en beoordelen of de kandidaatleden wel geschikt waren voor het IOC. De taak van de commissie was kandidaten die solliciteerden, beoordelen aan de hand van hun cv. De prins zou onder meer verantwoordelijk worden voor het onderzoeken van de antecedenten van aspirantleden.

Nu dit is gebeurd, is de kroonprins tot de conclusie gekomen dat hij in deze commissie te maken kan krijgen met ,,grote gevoeligheden jegens personen en hun organisaties'' en dat het daarom verstandiger is de commissie weer te verlaten, aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. De betrokkenheid met het IOC, die hij aanvankelijk nastreefde, zou te hecht kunnen worden en bleek onverenigbaar met zijn functie als kroonprins. Bovendien mag zijn `waterportefeuille' niet in het gedrang komen door zijn olympische werk.

De kroonprins heeft zijn besluit zelf genomen, aldus een woordvoerder van de RVD. Hij heeft dat in goed overleg gedaan met IOC-voorziter Samaranch. Willem-Alexander heeft tegenover hem verklaard dat hij wel beschikbaar blijft voor andere commissies binnen het Internationaal Olympisch Comité.