Bloody Mary

ING is door de bocht, maar de Baan-aandeelhouders van de stichting Baaninvestors blijven op hun website tegen het bod van Invensys ageren. Zij claimen een aanhang te hebben die bijna 20 procent van het Baan-kapitaal bezit. Ze willen opnieuw uitstel van het bod om hun eigen plannen met Invensys te bespreken en de laatste cijfers van Baan te bestuderen. Dat laatste is begrijpelijk na de publicatie van twee jaarverslagen (een Amerikaans, een Nederlands) en een prognose van het tweede-kwartaalverlies in één week tijd. Baan heeft weinig zin in overleg, gezien de verliezen die in het afgelopen tweede kwartaal zijn opgelopen tot gemiddeld 2 miljoen gulden per dag – zelfs op zondag.

Op de site van Baaninvestors.com verschuilen de grote beleggers zich achter de stichting. Ze hebben zich nog steeds niet met naam en functie gemeld. Of zou dat hun geloofwaardigheid ondermijnen? De kleine particuliere belegger die het aandeel nog in portfeuille heeft, mag kiezen: anoniem blijven of met zijn naam op de site. Van de 843 aanmelders hebben 353 mensen gezegd: ja, doe maar. Van Ben Aarts tot en met Barbaros Üzümcü.

Staan er nog bekende Nederlanders tussen? Nee. Wel een Amerikaanse: M. Coleman te Los Angeles, met 1.368 aandelen. Toch niet diezelfde Mary Coleman die begin dit jaar onverwachts opstapte als bestuursvoorzitter van Baan? Interim-topman Everaert zei toen zij opstapte: ,,Ach, dat meisje is achteraf een soort interim geweest.''