`Bewind in Minsk ontvoerde journalist'

Een Russische televisiejournalist heeft het bewind van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko beschuldigd de hand te hebben in de spoorloze verdwijning van zijn cameraman. Deze zou wegens zijn kritische instelling zijn ontvoerd.

Pavel Sjeremet, correspondent van de Russische televisiezender ORT in Minsk, zei in Moskou dat cameraman Dmitri Zavadski sinds 7 juli zoek is.

Volgens Sjeremet hebben de Wit-Russische autoriteiten sindsdien voortdurend getracht hem ,,met de meest fantastische verhalen te misleiden''. Hij zou zijn ontvoerd door Tsjetsjeense militanten of door de Wit-Russische oppositie. Inmiddels, zei Sjeremet, heeft hij de moed opgegeven om Zavadski nog te vinden.

Volgens Sjeremet zit de geheime dienst van Loekasjenko achter de ontvoering. Zavadski – vroeger de persoonlijke cameraman van Loekasjenko – en Sjeremet zaten in 1998 tien weken in een Wit-Russische gevangenis nadat ze een kritische reportage hadden gemaakt. Pas na veel druk uit Moskou werden ze vrijgelaten. Volgens Sjeremet is Zavadski ontvoerd omdat Loekasjenko geen kritische reportages op de Russische televisie wil hebben bij het naderen van de parlementsverkiezingen van 15 oktober.

Een Wit-Russische woordvoerder zei gisteren dat ,,bepaalde nieuwsmedia in Rusland beginnen een smerige campagne te ontketenen''. ,,In plaats van iets concreets te doen om het onderzoek te helpen zwepen ze de spanning op'', zei hij. Volgens hem doet de politie alles om Zavadski te vinden en wordt het onderzoek geleid door Loekasjenko persoonlijk.

Ontvoering is volgens mensenrechtenorganisaties en de Wit-Russische oppositie een beproefd middel van het bewind van Loekasjenko om critici kwijt te raken. Vorig jaar verdwenen drie prominente opposanten – onder wie een oud-vice-premier en een oud-minister; van hen is sindsdien niets meer vernomen.