ING wil toch belang Baan kwijt

Bank en verzekeraar ING gaat wel in op het bod op het softwarebedrijf Baan van de Britse onderneming Invensys. Baan zelf meldde verder oplopende verliezen in het afgelopen tweede kwartaal.

ING, dat ongeveer 5 procent van de Baan-aandelen bezit, maakte gistermiddag bekend dat zij deze effecten zal aanmelden voor het bod van Invensys dat dinsdag afloopt.

Het financiële concern was de afgelopen dagen onder druk komen te staan om zijn aandelen aan te melden door oproepen van onder meer FNV-voorzitter L. de Waal en RPF-kamerlid L. van Dijke. De oprichters van Baan, die overigens niet meer bij het bedrijf zijn betrokken, komen net als een deel van de 4.000 medewerkers en aandeelhouders uit reformatorische kring.

ING zou bij een bankroet van Baan aanspraak kunnen maken op fiscale compensatie van geleden verliezen op haar belang van 5 procent. Daardoor zou een faillissement van Baan het verlies voor ING op haar belegging in het bedrijf met ongeveer 150 miljoen gulden verminderen.

Invensys had het bod op Baan vorige week verlengd, omdat slechts 58 procent van de aandelen was aangemeld, terwijl de Britten 95 procent in handen willen krijgen.

ING zei gistermiddag na dagen van zwijgzaamheid dat het bod van Invensys van 2,85 euro per aandeel Baan ,,verdedigbaar'' is. De definitieve jaarcijfers over 1999 die Baan eerder deze week publiceerde hebben geen nader positief licht geworpen op een eventueel perspectief voor zelfstandig voortbestaan, vindt ING. In reactie op de stap van ING steeg de koers van de aandelen Baan gisteren met 6 procent naar 2,77 euro.

Baan meldde bij de definitieve resultaten dat het eigen vermogen, de buffer tegen verliezen, eind december negatief was geworden voor een bedrag van ruim 17 miljoen gulden. Baan volgde gisteren, na de mededeling van ING, zelf met nieuwe verwachtingen over het tweede kwartaal van dit jaar, die verder oplopende verliezen zullen laten zien.

Baan schat het verlies op een bedrag tussen 85 en 95 miljoen dollar, omgerekend 190 en 220 miljoen gulden. De omzet is daarentegen teruggelopen: van 130 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 1999 naar 106 miljoen dolar in het eerste kwartaal en naar tussen 70 en 80 miljoen dollar in de maanden april, mei en juni. Baan geeft als verklaring dat klanten gegeven de onzekere levensvatbaarheid van het bedrijf een afwachtende houding aannemen.

BAAN pagina 13