Dekker wint voor derde keer Tourrit

Erik Dekker behaalde gisteren in Lausanne zijn derde etappezege in de Tour de France. Met een uiterste krachtsinspanning slaagde de 29-jarige Drentse wielrenner er na een korte vlucht met de Belg Mario Aerts ternauwernood in uit de greep van het aanstormende peloton te blijven.

Dekker kwam door zijn ritzege op gelijke hoogte met Jan Raas (in 1978 en 1980) en Joop Zoetemelk (1976), die ook driemaal in één Tour een etappe wonnen. Nederlands recordhouder is Jean-Paul van Poppel die in 1998 vier keer in een massasprint de snelste was.

,,Het was een kwestie van gokken'', verklaarde Dekker na zijn knappe overwinning. ,,Ik wist niet zoveel van Aerts' capaciteiten als sprinter. Maar ik dacht: twee heb ik er al en ik wil hier niet geklopt worden. Op 250 meter van de streep had ik voor het laatst omgekeken. Dus ik had geen idee hoever ze nog waren.'' De Duitse sprinter Zabel kwam nog geen wiel tekort om Dekker alsnog in te halen. Hij kreeg dezelfde tijd als de winnaar.

De renner uit de Rabobankploeg, die in deze Tour de France nu al vier etappes heeft gewonnen, werd op het erepodium gefeleciteerd door de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Samaranch, en de voorzitter van de Internationale Wielrenunie, de Nederlander Verbruggen. Vervolgens kon hij zijn emoties niet meer de baas en barstte in tranen uit. ,,Dan gaat er opeens heel veel door je heen'', bekende hij.

Dekker is ook weer leider van het klassement van de strijdlustigste renner. Wanneer hij zondag hierin als eerste eindigt, levert hem dat 33.000 gulden op. Dekker verloor gisteren zijn ploeg- en kamergenoot Jan Boven. Hij was al na veertig kilometer uit de wedstrijd gestapt wegens maagklachten. Ook Alex Zülle, vooraf een van de Tour-favorieten, staakte de strijd. Lance Armstromg bleef leider in het algemeen klassement.

TOUR: pagina 10