Spaanse dichter Valente overleden

De Spaanse dichter José Angel Valente is op 71-jarige leeftijd aan kanker overleden in een ziekenhuis in Genève, waar hij sinds 1958 woonde. Valente, die meer dan twintig dichtbundels en talrijke essaybundels publiceerde, wordt gerekend tot de belangrijkste naoorlogse Spaanse auteurs. Zijn eerste gedichten zijn sterk beïnvloed door de Spaanse burgeroorlog (1936 -1939). Tijdens de dictatuur van Franco werd zijn gedicht El uniforme del general verboden wegens belastering van het leger. Zijn gedichten werden in de loop der jaren steeds compacter. Hij wilde het woord tot het nulpunt, het punt van de oneindige vrijheid, terugbrengen. Elk woord omgaf hij met een veelbetekenende stilte. Als Valentes belangrijkste werk wordt beschouwd A modo de esperanza (1955). Andere bundels waren Poemas a Lázaro (1960), La memoria y los signos (1966) en de bloemlezing Punte cero (1972).