Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De uitslag van de NIPO-enquête naar de vraag hoe vaak het voorkomt dat chauffeurs worden benaderd om illegale mensentransporten uit te voeren. TV2, 17.59-19.00u.

Netwerk. Achtergronden en commentaren vanuit Israel over de besprekingen in Camp David. Ned.1, 20.30-21.01u.

Nova. De Belgische `sport' om gevangen vinken tegen elkaar op te laten zingen zal verboden worden door de Vlaamse minister van Milieu. Ned.3, 22.34-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Terug op de Werkvloer. Engelse serie waarin leidinggevenden een week lang terugkeren op de werkvloer. Deze keer is dat de nieuwe eigenaar van de Wedgewood-fabriek, die ondervindt hoe zijn personeel werkelijk over hem denkt en hoe slecht de productie-robots eigenlijk werken. Ned.3, 19.25-19.55u.

De Films van Clint Eastwood. Interview met deze acteur/regisseur. Zie TV-Vooraf. Ned.3, 20.50-22.00u.

Walking with Dinosaurs. Engelse animatieserie, vandaag over de reptielen die miljoenen jaren geleden de zee bewoonden. Zoals de Liopleurodon, die wel 25 meter lang kon worden en tanden van een meter had. TV2, 21.18-21.53u.

Werelden. Reconstructie van de politieke moord op de mensenrechtenactivist Anton Lubowski uit Namibië. Deze flamboyante man trad als eerste blanke toe tot de SWAPO, de zwarte bevrijdingsbeweging van Namibië, waarin hij een prominente rol speelde. Afl.: Nr. 2 op de dodenlijst. Ned.1, 22.49-23.44u.

Het derde oog: De planeten. In 1965 berekende een onbekende student dat zich aan het einde van de jaren zeventig een ideale constellatie zou voordoen om een sonde de ruimte in te sturen. Het resultaat van deze ontdekking waren de twee Voyagers die in 1977 werden gelanceerd. Afl.3: De reuzen. Canvas, 23.00-23.50u.

Familiengeschichten. Vanavond de kleurrijke familiegeschiedenis van de legendarische jazzgitarist Django Reinhardt (1910-1953). ARD, 23.15-0.00u.

Das geheimnis von Macondo. Documentaire over de landschappen en streken die een belangrijke rol spelen in het leven en de boeken van de Colombiaanse schrijver en journalist Gabriel García Márquez, gebaseerd op een uitgebreid gesprek met de schijver. ZDF, 0.15-0.45u.

MUZIEK

Pitch. Muziek- en dansprogramma met aandacht voor Bach, moderne dans en jazz. Vandaag: Het vierde Brandenburgse concert, de dansfilm R.I.P., waarin drie kinderen hun ouders begraven, en een portret van saxofonist Bart Suer van de band Sfeq. Ned.3, 19.55-20.50u.

TALKSHOW

The lipstick years. Nieuwe serie over de veranderende status van de vrouw in de hedendaagse maatschappij, van schoonheidskoninginnen tot secretaresses. Vandaag over stewardessen, een icoon van progressiviteit of een terugval in de emancipatie? BBC2, 22.00-22.30u.

Room 101. Talkshow waarin een gast praat over zijn minst favoriete mensen, plaatsen en programma's. Vandaag met politiek correspondent John Sergeant. BBC2, 23.00-23.30u.

FILMS

.La Vie est une long Fleuve tranquille (Etienne Chatiliez, 1988, Frankrijk). Zie Film-vooraf. Canvas, 21.30-23.00u.

Saigon / Off Limits (Christopher Crowe, 1988, VS). Saigon ten tijde van de Vietnamoorlog is inwisselbaar decor van whodunit met Willem Dafoe en Gregory Hines als politieagenten in dienst van het Amerikaanse leger. Vakkundig gechoreografeerd geweld en schaamteloos racisme. Net5, 22.00-23.45u., onderbroken door reclame.

Highlander III (Andrew Morohan, 1994, Canada/Frankrijk/Engeland). Tweede vervolgfilm voert ten derde male, op de automatische piloot, Christopher Lambert ten tonele als onsterflijke held die, reizend door de tijd, het al even ontsterflijke Kwaad (Mario von Peebles) bestrijdt. Veel ontploffingen, vonkenregens en gevechten met magische zwaarden. Veronica, 22.10-23.50u., onderbroken door reclame.

High Plains Drifter (Clint Eastwood, 1973, VS). Clint Eastwood trad in de voetsporen van Sergio Leone met even gewelddadige als opzichtig symbolische western. Vreemdeling (Eastwood zelf) prepareert stadje om drie vermaarde bandieten onhartelijk welkom te bereiden. Ned.3, 22.55-0.41u.

Bird on a Wire (John Badham, 1990, VS). Net zo romantische als zielloze avonturenfilm. Juriste Goldie Hawn en de doodgewaande Mel Gibson hervinden hun liefde uit de jaren zestig en weten zich achtervolgd door corrupte rechercheurs. BBC1, 23.10-0.55u.

The Night we never met (Warren Leight, 1993, VS). Regiedebuut is voorspelbare maar innemende, erg New-Yorkse romantische komedie. Yuppie Kevin Anderson verhuurt zijn appartement onder aan afwisselend Matthew Broderick en de gefrustreerde huisvrouw Annabella Sciorra. BBC1, 0.55-2.30u.

Z (Constantin Costa-Gavras, 1969, Frankrijk/Algerije). Met Oscar bekroonde politieke thriller reconstrueerde de Lambrakis-affaire, analyseerde de mechanismen van het Griekse kolonelsregime en werd de lieveling van een groot, links publiek. Scenario van Jorge Semprun, muziek van Theodorakis. Met Jean-Louis Trintignant, Jacques Perrin, Yves Montand, Irene Papas. ARD, 1.10-3.10u., nagesynchroniseerd.

Rumpelstilzchen (Herbert B. Fredersdorf, 1955, West-Duitsland). Verfilming van sprookje van gebroeders Grimm. Met Werner Krüger. Morgen, ARD, 10.03-11.20u.

Hatari! (Howard Hawks, 1962, VS). Scènes met wilde beesten vormen belangrijkste troef van komische avonturenfilm over jagers in Afrika. Met John Wayne, Elsa Martinelli. Morgen, SBS6, 14.15-16.55u., onderbroken door reclame.