Cruijff ziet af van functie bij Barcelona

Johan Cruijff is geen kandidaat voor de post van vice-voorzitter bij de Spaanse voetbalclub Barcelona. Dat heeft de oud-sterspeler gisteren laten weten. ,,Volgens de huidige statuten van de club kan ik als buitenlander geen bestuursfunctie bekleden'', zo wist Cruijff. ,,Zelfs niet nu ik al 27 jaar in Spanje woon.''

Cruijff reageerde op de belofte van kandidaat-voorzitter Lluis Bassat, die in de aanloop naar de verkiezingen van komende zondag liet weten dat hij alles in het werk heeft gesteld om de oud-trainer terug te halen naar de Catalaanse voetbaltrots. Cruijff herhaalde wel dat hij Bassat steunt in de verkiezingsstrijd. De andere kandidaat, Joan Gaspart, is een gezworen vijand van Cruijff.

De strijd om de post van de vertrekkende Josep Lluis Nuñéz is in volle gang. Gaspart geldt als de belangrijkste kandidaat om zijn voormalige beschermheer op te volgen. Verder is, behalve Bassat, ook Joan Castells in de race.

Bassat heeft grote plannen als hij de verkiezingen wint. In navolging van Florentino Perez, die de verkiezingen bij Real Madrid won met de belofte de Portugees Figo naar de Spaanse hoofdstad te halen, gaf Bassat aan dat hij als voorzitter Zinedine Zidane wil aantrekken. De Fransman staat onder contract bij Juventus. De Italiaanse club wil Zidane echter niet laten gaan.