Censuur treft Chinees Cannes- succes

Jiang Wen, de acteur die wel aangeduid wordt als `de Chinese Depardieu', dreigt het slachtoffer te worden van represaillemaatregelen van het machtige Chinese Filmbureau. De tweede film van Jiang als regisseur, Devils on the Doorstep (Guizi lai le) won in mei in Cannes de Speciale Juryprijs, maar voor de vertoning was geen toestemming gevraagd aan het Filmbureau. Volgens berichten op het internet had het Filmbureau ook bezwaren tegen de inhoud van Devils on the Doorstep, omdat daarin was verzuimd de haat van de Chinese bevolking tegen de Japanse bezetter in beeld te brengen. Ook zouden de Japanse vlag en volkslied te veel aandacht hebben gekregen. Als straf zou Jiang zeven jaar lang niet mogen filmen of op mogen treden in films en op televisie, maar officieel zei hij nog niets te hebben vernomen.