Na 1500 jaar weer tragedies opgevoerd in Colosseum

Na vijftien eeuwen zonder voorstellingen viert het Colosseum in Rome een langdurige restauratie met een reeks theaterstukken. Waar ooit zo'n 50.000 toeschouwers zagen hoe gladiatoren vochten met elkaar of met de leeuwen, kunnen nu niet meer dan 700 mensen naar klassieke voorstellingen kijken.

,,Dit is een historisch moment waar Italië trots op kan zijn'', zei minister van Cultuur Giovanna Melandri gisteren na een bezoek aan het amfitheater. Tegenover de ingang is een toneelvloer gebouwd. Er zijn zitplaatsen voor 300 mensen, gemaakt op de plaats waar in de Romeinse tijd boogschutters klaar stonden om in actie te komen als dieren de tribunes op probeerden te gaan. De overige 300 bezoekers moeten staan.

Melandri behoort met president Ciampi en een aantal collega-ministers tot de eregasten als morgen het eerste theaterstuk wordt opgevoerd. Dat is Oidipous Rex van de Griekse dramaturg Sophokles, uitgevoerd door het Nationale Griekse theater onder regie van Vassilis Papavassileiou. De meeste gasten zullen een beroep moeten doen op hun geheugen of tekstboekjes, want de voertaal is nieuw-Grieks.

,,Wij hebben voor stukken van Sophokles gekozen omdat we de westerse mens centraal wilden stellen'', zei Walter Le Moli, directeur van het Italiaanse Instituut voor Antiek Drama. Later deze maand (27-29 juli) volgt Antigone, door het Dramatic Arts Center uit Teheran. De serie wordt afgesloten op 5 en 6 augustus met het aan Oidipous in Colon ontleende muziekstuk Oedipus, van Felix Mendelssohn.

Ondanks een stroom van eerdere verzoeken is er in het verleden nooit toestemming verleend voor opvoeringen in het Colosseum. Maar minister Melandri sloot soortgelijke evenementen voor de toekomst niet uit. Bij de restauratie, die ongeveer veertig miljoen gulden heeft gekost, zijn de structurele problemen van het gebouw verholpen. Nu kunnen bezoekers alleen maar rond de arena lopen, maar binnenkort moet het ook mogelijk worden te wandelen tussen de blootgelegde resten van de ondergrondse ruimtes waar leeuwen en nijlpaarden wachtten tot ze met een soort lift naar boven werden gebracht.

Het Colosseum is voor het laatst met publiek gebruikt in het jaar 523. Het is het grootste amfitheater uit de Romeinse tijd, geïnaugureerd in het jaar 80, onder keizer Titus.