Armstrong weigert record aan te vallen

Lance Armstrong zal niet proberen het record van vijf Tour-overwinningen te evenaren of te breken. De 28-jarige Amerikaan die zondag waarschijnlijk zijn tweede eindoverwinning in de Tour de France behaalt, zei gisteren voor de Belgische televisiezender VRT dat hij ,,niet zo lang meer de Tour wil rijden'' om nog aan het record van vijf overwinningen van Anquetil, Merckx, Hinault en Indurain te kunnen komen.

Armstrong, die op de rustdag in Courchevel een vermoeide indruk maakte, zei: ,,Die grote vier waren ook veel getalenteerder. Ik voel me nu al ouder dan ik ben. De intensiteit waarmee ik nu rijd, kost me te veel energie om nog lang door te gaan. Ik ben al negen jaar professional. Ik ga die energie in mijn vrouw en kind steken. Ik wil mijn zoon zien opgroeien.''

De Amerikaanse wereldkampioen van 1994 zei gisteren tijdens een persconferentie in Courchevel spijt te hebben van zijn geste aan Pantani om de Mont Ventoux. Hoewel hij de beste klimmer was, schonk hij de zege aan de Italiaan. ,,We maken allemaal fouten.'' Zijn ploegleider Bruyneel zei een dag eerder voor de Belgische televisie dat hij in de slotfase van de etappe naar de Ventoux geen verbinding via het interne communicatiesysteem met zijn kopman had kunnen krijgen, ,,anders had ik hem zeker gezegd dat hij moest winnen''.

Marco Pantani herhaalde gisteren voor de Italiaanse televisie wat hij eerder via internet over het geschenk van Armstrong had beweerd: ,,Ik voel me beledigd.'' Pantani zei verder dat Armstrong zich niet als een klassementsleider had gedragen. ,,Toen ik op de Izoard op kop reed, viel hij aan. Een overdreven actie. Dat doe je niet als geletruidrager, dan heb je respect voor de andere renners. Armstrong is een groot renner, maar hij gedraagt zich provocerend.''

In een reactie zei Armstrong dat hij wel respect heeft voor Pantani als renner, maar niet als mens. ,,Hij heeft zich zichzelf Il Pirata genoemd, zoiets doe je niet. Ik noem me zelf ook niet Big Tex en verwacht dat iedereen me dan ook zo noemt. Voor mij is hij gewoon Elefantino. Na wat hij de laatste dagen over mij heeft gezegd, zeg ik: ik dacht dat hij als mens meer klasse had. Zijn woorden over de Ventoux hebben me pijn gedaan. Ik zal het niet vergeten. Ik geef nooit meer geschenken, no way.''

Armstrong verklaarde dat hij nog steeds niet is vergeten wat andere renners vorig jaar over zijn eerste Tour-overwinning hebben gezegd. ,,Ze waren laatdunkend over mij. Andere renners zeiden dat ze de komende Tour ook zouden kunnen winnen omdat Armstrong dat ook had gekund.'' Kritiek heeft hem scherper gemaakt. ,,Pantani is hier voor de ritzeges. Ik ben hier voor de Tour-zege.''

De Tourdirectie heeft vanmorgen strengere veiligheidsmaatregelen aangekondigd voor de uitgebreide karavaan van auto's en motoren. Aanleiding daarvoor is de dood van een 12-jarige jongen, die vrijdag tijdens de dertiende etappe werd aangereden. Bij het passeren van de reclamekaravaan kwam hij onder een volgersauto terecht. Hij overleed zondag in een ziekenhuis. Voor het vertrek van de zestiende etappe werd vanmorgen één minuut stilte in acht worden genomen ter nagedachtenis aan het slachtoffer.

Lance Armstrong komt niet naar Nederland voor de traditionele criteriums na afloop van de Tour de France. ,,Armstrong vindt de wedstrijden in Nederland niet passen in zijn voorbereiding op de Olympische Spelen'', zei wielermakelaar Gerrie van Gerwen vanmorgen.