Pantani klimt als de beste

Marco Pantani heeft gisteren op de Alpenpas naar het wintersportoord Courchevel aangetoond dat hij nog steeds de beste klimmer is in het wielerpeloton.

De Italiaan snelde in de vijftiende etappe van de Tour de France als vanouds voor zijn concurrenten uit. Niemand kon Pantani volgen, zelfs klassementsleider Lance Armstrong niet. De Amerikaan wist de schade te beperken tot vijftig seconden en blijft drager van de gele trui.

Op de laatste van de drie Alpenpassen die de Tourrenners gisteren moesten beklimmen, trok Pantani er als vanouds fel tussenuit. De eerder ontsnapte Spanjaard Jimenez werd ruim een kilometer voor de eindstreep in Courchevel door de Italiaan ingehaald.

Pantani boekte daarmee na zijn overwinning op de Mont Ventoux zijn tweede etappezege in deze Tour de France. In totaal was het zijn achtste ritzege in de Tour, die hij in 1998 als eindwinnaar afsloot.

Pantani rukte door zijn overwinning in Courchevel op naar de zesde plaats in het klassement, op negen minuten van leider Armstrong. De Duitser Jan Ullrich kon het tempo van de beste klimmers niet bijhouden en finishte op meer dan twee minuten van de geletruidrager. Ullrich bleef tweede in het klassement, nog net voor de jonge verrassende Spanjaard Beloki.

De enige Colombiaan in de Tour de France, Santiago Botero, won zaterdag de veertiende etappe (de zwaarste bergrit van de ronde) van Draguignan naar Briançon. Ook hij kwam alleen aan de finish. De Colombiaan is nu drager van de bolletjestrui, als leider van het bergklassement.

De Nederlanders kwamen er tijdens de eerste twee Alpenetappes niet aan te pas. De Nederlandse favoriet Michael Boogerd verloor zaterdag vier minuten op leider Armstrong en gisteren nog eens acht minuten.

Boogerd staat nu twintigste in het algemeen klassement op bijna 28 minuten van geletruidrager Armstrong. De Nederlandse kampioen Leon van Bon, ritwinnaar in de eerste week van de zesde etappe, staakte de strijd wegens darmstoornissen.

Tour de Francepagina 13 en 15