Als sparringpartner geliefd bij topclubs

Veel amateurclubs ontmoeten in deze tijd van het jaar internationale topclubs die zich in Nederland voorbereiden op het nieuwe seizoen. Alphense Boys laat niets aan het toeval over wanneer Glasgow Rangers op bezoek komt.

Als het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Mario van der Ende heeft geklonken, kijken de bestuursleden van amateurvereniging Alphense Boys elkaar verheugd aan. Zij weten: ook deze klus is weer geklaard. De komst van de Schotse kampioen Glasgow Rangers, die de thuisploeg zojuist met 12-0 heeft verslagen, is vlekkeloos verlopen.

Of het nu om Ajax, Benfica of de Rangers van trainer Dick Advocaat gaat, in Alphen aan den Rijn weten ze inmiddels hoe ze een profclub moeten ontvangen. De 70 jaar oude amateurvereniging heeft een traditie opgebouwd als het gaat om de organisatie van duels tegen betaalde clubs. Sinds het midden van de jaren tachtig is de tweedeklasser een gewilde sparringspartner van bvo's die in de voorbereiding op een lang en zwaar voetbalseizoen willen trainen op vaste patronen. ,,Profclubs komen graag naar sportpark De Bijlen'', zegt pr-man Gerard Haverkamp. ,,Onze club ligt centraal in Nederland, we beschikken over een mooi veld én een elftal dat gerenommeerde tegenstanders aanvallend tegemoet treedt.''

Dankzij de contacten van voorzitter en sportjournalist Kees Jansma (al twintig jaar lid van Alphense Boys) kan de club vrijwel ieder jaar tegen een profclub spelen. In 1995 slaagde de vereniging er zelfs in om in een tijdsbestek van acht dagen Champions League-winnaar Ajax en Feyenoord naar Alphen aan den Rijn te halen. Tweemaal 7.500 toeschouwers, veel publiciteit en twee keer een hoge recette. Penningmeester Jan Titshof: ,,We moesten stewards recruteren, de volop aanwezige pers begeleiden en voldoen aan de specifieke wensen van Ajax en Feyenoord.''

Zo wilde Ajax voor, tijdens en na de wedstrijd extra bewaking voor de spelers, terwijl het Feyenoord wel aardig leek om gewoon tussen het publiek door naar het speelveld te lopen. Secretaris Wim Versteeg: ,,In die periode gingen we met een actiecomité bij elkaar zitten en bekeken stapsgewijs wat er allemaal moest gebeuren. Op die manier kwamen we tot een draaiboek dat de tand des tijds moest kunnen doorstaan.''

Het professioneel opgezette draaiboek (belangrijkste punten: catering, algemene veiligheid en de entree van het sportpark ) voor de wedstrijd tegen Glasgow Rangers behandelt het duel van begin tot eind. Zo valt er te lezen dat de ingang van het sportpark dient te worden afgezet met `pilonnen', er `de juiste maat doelnetten besteld moet worden' en dat de bezoekers absoluut `de mooiste kleedkamer moeten krijgen.' Aan alles is gedacht: zo werd de Utrechtse fanclub van Michael Mols aangeschreven en komt de Limburgse tak van de supportersvereniging van Glasgow Rangers op bezoek. Verder hebben de honderd vrijwilligers allemaal een instructie achter de rug, terwijl de meeste bestuursleden zijn uitgerust met moderne communicatiemiddelen. Er kan immers altijd iets mis gaan.

Trainer Dick Advocaat kijkt het geheel glimlachend aan. Hij is samen met zijn assistent-trainer Bert van Lingen en speler Fernando Ricksen aanwezig in Alphen aan de Rijn. Van het contigent Nederlanders ontbreken Arthur Numan en Michael Mols (geblesseerd) en Bert Konterman en Giovanni van Bronckhorst (vakantie). De Rangers hadden hun trainingskamp opgeslagen in Hoenderloo en moeten na de wedstrijd meteen naar Schiphol om terug te keren naar Schotland. ,,Dit is een sympathieke club die geografisch gezien ideaal gesitueerd is'', zegt Dick Advocaat.

Via voorzitter Kees Jansma kwam Alphense Boys in contact met Glasgow Rangers. ,,Maar daar moet je je niet teveel bij voorstellen'', nuanceert Jansma zijn eigen inbreng. ,,Het kwam Advocaat gewoon goed uit om tegen ons te spelen, bovendien hebben we 25.000 gulden exclusief btw betaald om de Rangers naar Alphen aan den Rijn te halen. We hopen uit de kosten te komen, meer zit er niet in. Belangrijker is dat spelers mede door deze wedstrijden graag naar Alphense Boys willen komen. Want een voetballer uit de buurt weet ook dat hij tegen leuke profclubs kan spelen als hij zich bij ons aanmeldt. Aanvoerder Mark Veldman is het met Jansma eens. ,,Ik heb tegen Ajax, Feyenoord en Benfica mogen spelen. Welke amateurvoetballer maakt dat mee? Bovendien heb ik in het veld nog ruzie gemaakt met Feyenoorder Jean-Paul van Gastel. Maar dat was dan ook een etter eerste klas.''

De contacten tussen Glasgow Rangers en Alphense Boys verliepen voorspoedig. Penningmeester Jan Titshof: ,,Vaak spreek je met elkaar via een tussenpersoon, in dit geval voetbalmakelaar Bob Maaskant. Nadat Kees Jansma Glasgow Rangers had gepolst, gaf Maaskant de wensen van hen aan ons door.''

De Schotse club blijkt een makkelijke klant. Ofschoon de spelers weinig interesse lijken te hebben in het oefenpotje, laten ze zich samen met de technische staf alle aandacht beleefd welgevallen. Middenvelder Jörg Albertz roemt de Nederlandse voetbalvelden. ,,Alle amateurclubs bij jullie hebben een fantastische grasmat.''

Alphense Boys telt zijn zegeningen: er deden zich geen noemenswaardige problemen voor en de 2.500 toeschouwers zorgden voor een aardige recette. De club had duizend toeschouwers nodig om uit de kosten te komen. Volgend jaar een nieuwe topclub op bezoek? Pr-man Gerard Haverkamp lachend: ,,Dat hangt van Kees Jansma af.''